Hoppa till innehåll
EN In english

Bättre mjölkproduktion genom att förena Biologi och Teknik

Diarienummer
SM15-0036
Start- och slutdatum
160101-181231
Beviljat belopp
859 000 kr
Förvaltande organisation
Swedish University of Agricultural Sciences
Forskningsområde
Bioteknik, medicinsk teknik och teknik för livsvetenskaperna

Summary

Svensk mjölkproduktion står inför flera utmaningar. Höga arbetskostnader och slitsamma arbetsvillkor försvårar näringens konkurrenskraft. Med unik automatisering av stallsystemen kan man uppnå bättre arbetsvillkor, högre effektivitet och bättre managementsystem. Djurens välfärd måste beaktas. Automatiserade system tar vara på djurens egen motivation att förflytta sig i stallet, vilket kräver balans mellan biologiska och tekniska aspekter. Syftet med det föreslagna projektet är att föra samman universitetets husdjursvetenskapliga expertis med industrins ingenjörskonst. Kornas beteende, välfärd, hälsa och produktion beror på hur väl dessa aspekter förenas. Det föreslagna projektet kommer att genomföras på DeLavals forskningsanläggning i Tumba samt på Lövsta forskningscentrum för lantbrukets djur i Uppsala (SLU). Samarbetet kommer att baseras på utveckling och utvärdering av avancerad mjölkproduktionsteknik, med fokus på hur tekniska lösningar kan förbättras för att passa djurens biologiska behov, samt hur djuren påverkas av tekniken. De föreslagna fördelarna för DeLaval är att bilda en närmare anknytning till akademin och få mer kunskap om hur man beaktar biologiska behov hos djuren i sin produktutveckling. Det föreslagna utfallet för den sökande är att stärka banden med industrin och att utveckla expertkunskap om mjölkproduktionsteknik. Denna kunskap kommer att vara av yttersta vikt i framtida kontakter med industrin samt inom forskning och undervisning vid universitetet.

Populärvetenskaplig beskrivning

De svenska mjölbönderna kämpar idag hårt med dålig lönsamhet, vilket påverkar samhället i stort. Mjölknäringen bidrar inte bara med nödvändiga livsmedel. Den bidrar även till öppna landskap och arbetstillfällen i hela livsmedelsbranschen. En orsak till den dåliga lönsamheten är de problem man har med att hitta lämplig arbetskraft till gårdarna, vilket i sin tur beror på de arbetsmiljöproblem som följer med enformigt och slitsamt mjölkningsarbete och de farliga arbetsuppgifterna när man hanterar djur. DeLaval är ett världsledande företag och utvecklar ny mjölkningsteknik. Just nu jobbar man med att automatisera mjölkningsarbetet i stora besättningar, något som skulle kunna lösa många av de utmaningar som mjölkföretagen står inför. En prototyp till ett automatiserat mjölkningssystem för stora besättningar finns installerad på Lövsta forskningscentrum utanför Uppsala. I ett samarbete med SLU vill företaget se hur tekniken kan anpassas vidare för att passa djurens behov. SLU har det senaste året förlorat viktig kompetens inom mjölkningsteknik på grund av pensioneringar. Med hjälp av denna ansökan hoppas man kunna placera en forskare (Jan Olofsson) på företaget. Där kommer han att få den bästa tänkbara möjligheten att uppdatera sig inom de senaste tekniska lösningarna. Samtidigt kommer han att kunna driva forskningsprojekt där företagets ingenjörer och universitetets biologer (husdjursvetare och veterinärer) samarbetar för att se hur tekniken bättre kan anpassas till djurens behov. I framtiden kommer detta att ge kunskaper med nytta både i forskning och undervisning på universitetet. DeLaval ser stora fördelar med att knyta en biologiskt inriktad forskare närmare sin teknikutveckling. I slutändan hoppas man att svensk mjölkproduktion får konkurrensfördelar av denna nya teknik.