Hoppa till innehåll
EN In english

Morgondagens probiotika

Diarienummer
SM20-0014
Start- och slutdatum
210101-221231
Beviljat belopp
1 500 000 kr
Förvaltande organisation
Lund University
Forskningsområde
Livsvetenskaperna

Summary

Sammansättningen på tarmens mikroflora påverkar en rad fysiologiska processer i kroppen och därmed vår hälsa. Sammansättningen styrs till största delen av vår diet och andra omgivningsfaktorer. Genom att tillföra bakteriestammar i form av s.k. probiotika kan mikroflorans sammansättning påverkas och det finns dokumenterade effekter för behandling av t ex inflammatoriska tarmsjukdomar med probiotika. För komplexa metabola sjukdomar, som t ex typ 2 diabetes, finns dock ännu inget probiotika med dokumenterad effekt. Syftet med detta projekt är att ta fram prototyper för probiotika med effekter på de avvikelser som kännetecknar typ 2 diabetes och den hjärt-kärlsjukdom och kognitiva dysfunktion som är associerad med typ 2 diabetes, t ex glukosintolerans, insulinresistens, övervikt, högt blodtryck, förhöjda blodlipider, låg-gradig inflammation. Baserat på existerande kunskap kommer potentiellt gynnsamma stammar att identifieras och odlas. Cell-fria supernatanter från dessa odlingar kommer att screenas med avseende på gynnsamma metabola effekter i humana cellinjer och primärkulturer. Metabolomics kommer att användas för att identifiera metaboliter för vidare karakterisering. Projektet ska utföras inom ramen för professor Holm Wallenbergs forskningsutbyte till Probi AB. Utöver kompetensutveckling och kunskapsöverföring mellan akademi och industri förväntas projektet generera prototyper till morgondagens probiotika, som baseras på bakterie-deriverade metaboliter (postbiotika).

Populärvetenskaplig beskrivning

Diabetes har ökat stadigt de senaste decennierna och idag finns det 422 miljoner människor världen över med diabetes. I Sverige har mer än 5% av befolkningen diabetes och betydligt fler någon form av förstadium till diabetes. Huvuddelen (>90%) av all diabetes är s.k. typ 2 diabetes, som är starkt kopplad till övervikt och fetma. Övervikt, och därmed även typ 2 diabetes, ökar kraftigt bland barn och ungdomar, vilket medför att den tidigare benämningen på typ 2 diabetes – åldersdiabetes – inte längre är adekvat. Typ 2 diabetes karakteriseras av minskad insulinkänslighet (insulinresistens) och otillräcklig insöndring av insulin (insulinsekretion). Typ 2 diabetes är en sjukdom som i sin tur är förenad med en rad komplikationer, där hjärt-kärlkomplikationer är de allvarligaste. Det finns också data som pekar på att den insulinresistens som karakteriserar typ 2 diabetes är involverad i utveckling av demenssjukdomar och andra kognitiva dysfunktioner. Det har uppskattats att i 9 fall av 10 går det att förhindra utvecklingen av typ 2 diabetes genom att göra förändringar i livsstilen, såsom bättre kost och ökad fysisk aktivitet. Exakt vad en hälsosam kost innebär är fortfarande oklart, men det är väl belagt att ett högt intag av grönsaker och fibrer är bra. Grönsaker och fibrer verkar hälsobefrämjande på flera olika sätt, inklusive att förändra sammansättningen på vår tarmflora. Begreppet tarmflora syftar på de ca 1-2 kg bakterier som bor i våra tarmar. Det finns flera tusen olika sorters bakterier, varav en del har gynnsamma, och en del mindre gynnsamma, effekter. Utöver via vår kost kan tarmflorans sammansättning förändras på ett mer direkt sätt genom att tillföra bakteriestammar i form av s.k. probiotika. Det finns i dagsläget inget probiotika som har dokumenterad effekt på de metabola avvikelser som kännetecknar diabetes och förstadier till diabetes (t ex glukosintolerans). Syftet med detta projekt är att ta fram morgondagens probiotika som kan förbättra metabola hälsa, och därmed förhindra utveckling av diabetes och dess komplikationer. Vi kommer att fokusera på att identifiera de ämnen och produkter som ansvarar för de hälsobefrämjande effekter som ”goda” bakterier har, snarare än levande bakteriestammar.