Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Anfaller med algoritmer

David Sumpter är mannen som bytte det matematiska studiet av fiskar, fåglar och myror till fotbollsspelare. Se filmklippet om hur hans algoritmer hjälper Hammarbys fotbollsklubb att vinna matcher.

–          Det är ungefär samma matematik som beskriver fågelflocken, fiskstimmet eller fotbollsspelet. Det handlar om kollektiva och synkroniserade rörelser, säger David Sumpter.

En av anledningarna till att David Sumpter bytte från flockmönstret hos djur till fotbollsspelare är för att han började intressera sig för vad människor faktiskt intresserar sig för – och det är i betydligt högre utsträckning fotboll än fåglars flockrörelser. Han har skrivit en krönika om detta i Curie, Vetenskapsrådets digitala tidning, som du kan läsa  här.

David fick finansiering av SSF inom vårt program ”Strategisk mobilitet” som syftar till att öka rörligheten (!) mellan olika sektorer, som akademin och industrin. Programmet utlyses årligen och man kan söka pengar för ett specifikt projekt som gästforskare hos ett företag/vårdinrättning/lärosäte, på hel- eller deltid under ett eller ett par år. För David Sumpter har bidraget inneburit en möjlighet att jobba själv, med egna saker och aktivt lösa problem igen.

–          Det har varit jättebra och nyttigt för mig att återknyta kontakten med hantverket att programmera och koda. Efter många år som forskningsledare hade jag glidit ifrån det praktiska problemlösandet och jag är tacksam över att fått en möjlighet att återuppta det, säger David Sumpter.