Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Beredningen av nya Forskningsledare har startat

Över 160 personer konkurrerar om arton bidrag inom programmet Framtidens Forskningsledare. Och 22 personer ser potentialen att bli Framtidens Tvärvetenskapliga Forskningsledare.

SSF annonserade tidigare i år två program, Framtidens Forskningsledare 4, FFL 4, och Framtidens Tvärvetenskapliga Forskningsledare, FTF. När ansökningstiden gått ut i början av december hade 161 ansökningar till FFL 4 kommit in.

– Det är vad vi hade förväntat oss. Det här är fjärde gången vi utlyser FFL och tidigare har vi fått från 200 till 500 ansökningar. Men då har vi arbetat med prepoposals och den här gången ville vi ha in fullständiga ansökningar. Då blir det något färre, säger Lars Rask, vd för SSF.

Orsaken till att SSF beslutat begära in fullständiga ansökningar direkt är att beredningen ska kunna klaras av under en kortare tidsperiod denna gång.

Lite elektronik

De flesta av ansökningarna, 75 stycken, finns inom livsvetenskaperna.

– Det är helt normalt. När vi gör breda utlysningar brukar omkring hälften av ansökningarna vara inom livsvetenskaperna. Däremot tycker jag att det var ovanligt få ansökningar inom elektronik och fotonik, fyra stycken. Men det är förmodligen en slump.

Det är första gången stiftelsen utlyser FTF och 22 ansökningar kom in. Bidraget förutsätter att forskaren flyttar från sin nuvarande forskningsmiljö till en arbetsplats inom ett annat forskningsområde. En av dessa miljöer, den gamla eller den nya, ska dessutom vara inom det biovetenskapliga området.

Överlappande ansökningar

Nästan alla som sökte FTF sökte också FFL 4.

– Många har tagit samma eller nästintill samma ansökan och skickat in till båda programmen. Det är inte särskilt seriöst, för de här programmen skiljer sig åt en hel del. Jag är lite besviken över att det blev så.

Om SSF beslutar att göra en andra utlysning av FTF kommer därför ansökningstiden för de båda programmen att skiljas åt.

– Då minskar risken att forskare frestas att kasta in samma ansökan på båda, förklarar Lars Rask.

Beredningen av ansökningarna inom båda programmen förväntas vara avslutad i december 2010.

Text: Karin Nordin