Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Billigare solceller på gång

Midsummer Foto: Eric Jaremalm

Marknaden för solceller har vuxit snabbt de senaste åren. Men nya och billigare alternativ till dagens solceller kan attrahera ännu fler. Ett alternativ är så kallade tunnfilmssolceller.

Midsummer AB är ett mindre utvecklingsföretag som arbetar med utveckling av så kallade tunnfilmssolceller. Poängen med sådana celler är bland annat att materialkostnaderna är betydligt lägre än för kiselbaserade solceller som dominerar marknaden.

Som elkostnader

– Tunnfilmssolceller har kapacitet att komma ner i pris så mycket att man kommer ner på samma eller lägre pris än det man som konsument betalar för el från elnätet, säger Eric Jaremalm, en av grundarna till Midsummer AB och projektledare för MidCIGS.

Midsummer Foto: Eric Jaremalm På företaget Midsummer. Foto: Eric Jaremalm

I projektet MidCIGS ska företaget tillsammans med forskare vid Chalmers nu utveckla tillverkningsprocessen för att optimera tunnfilmens förmåga att absorbera solljus.

Fyra grundämnen

Tunnfilmssolceller består av en tusendels millimeter tunn film som är själva solcellen. Filmen, eller det solljusabsorberande skiktet, är uppbyggt av de fyra grundämnena koppar, gallium, indium och selen. Projektet går ut på att skräddarsy det absorberande skiktet genom att styra hur mycket av grundämnena som används och hur de placeras i förhållande till varandra i tunnfilmen.

– Vår målsättning är att öka verkningsgraden hos våra solceller med 25 procent under 2009, säger Eric Jaremalm.