Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

En titt i ditt inre

I en datortomograf scannas
patienten. Det tar ungefär 20
sekunder och ger ett underlag för
en så gott som fullständig
visualisering av kroppens inre
organ, muskler, skelett och hud.

I ett tvärvetenskapligt projekt har överläkaren Anders Persson, professorn Anders Ynnerman och projektledaren Thomas Rydell utvecklat världens första virtuella obduktionsbord. Nu lanseras bordet dock som ett visualiseringsbord, eftersom det visat sig ha så många fler användningsområden. De virtuella bilderna visas på en 46-tums skärm, det ser ut som en jättestor surfplatta. Fördelarna är uppenbara; man behöver inte skära, man förstör ingen biologisk vävnad, man kan gå tillbaka och titta på bilderna igen, oaktat den fysiska kroppen.

För polisens mordutredare har virtuell obduktion blivit ett nytt vasst redskap, samtidigt som medicinska lekmän, advokater och nämndemän kan ta del av högupplösta och lättillgängliga bilder, långt ifrån de svårtolkade röntgenbilder eller otäcka obduktionsbilder de annars konfronteras med.

I akutsjukrum är bordet också bra, eftersom man snabbt kan få en överblick över inre skador. Traumateam med olika expertis kan titta tillsammans och diskutera behandling och göra prioriteringar. Men även vid kliniska konferenser, där läget inte är akut, men komplicerat, underlättar bordet en kvalificerad diskussion.

Programvaran utnyttjar det faktum
att olika kroppsvävnad har olika
densitet till att skala av lager och
göra virtuella snitt i kroppen.

Anders Persson menar att bordets största förtjänst är att det skapar anatomiska bilder som alla discipliner kan förstå, som neurologer, invärtesmedicinare, onkologer och ortopeder. Den stora ytan och muli-touchförfarandet i kombination med att alla runt bordet kan interagera och komma åt alla kommandon gör det lättanvänt. Man kan också skicka bilder över nätet för att rådfråga en expert på annan ort. Användningsområdena är i det närmaste oändliga. Utöver att leta tumörer, undersöka benbrott och söka tecken på åderbråck i hjärnan, är det till exempel ett fantastiskt verktyg för undervisning.

För att visualisera en människokropp måste den först scannas. I en datortomograf syns framförallt hårda kroppsdelar, som skelett, men även gas och främmande föremål, till exempel splitter eller en kula. Även mjukdelar som inre organ och hjärnan kan avbildas med ny datortomografiteknik, men vill man avbilda kroppens mjukdelar ytterligare, eller fånga en blödning, behöver man komplettera med bilder från en magnetkamera, en så kallad MR-undersökning.

Projektet har ingått i den det Nationella Visualiseringsprogrammet, ett forskningsprogram som finansieras av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vinnova, Vårdalstiftelsen och Invest Sweden.

Artikel på svd.se: Diagnosen surfas fram

Artikel på svd.se: Polisens nya vapen ger svaret

Videoklipp på Youtube: The Virtual Autopsy Table