Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Fernströms pris till SSF-forskare

Två forskare med stöd från SSF har i år utsetts till mottagare av Eric K. Fernströms pris. Priset är på 100 000 kronor och ges till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.

Maria Falkenberg Gustafsson och Niklas Arnberg har stöd från SSF genom programmet Framtidens Forskningsledare. I år får de svenska Fernströmspriset som delas ut av Eric K. Fernströms Stiftelse till en forskare vid var och en av landets sex medicinska fakulteter.

Maria Falkenberg Gustafsson

Maria Falkenberg Gustafsson forskar om mitokondriernas DNA. Mitokondrierna är små enheter inuti cellerna som har till uppgift att bilda molekylen ATP som cellerna behöver som energikälla.

– Det finns flera ovanliga, ofta mycket allvarliga sjukdomar som beror på att mitokondrierna inte fungerar som de ska. Mitokondrierna har egna gener som är avgörande för att energimolekylerna ska bildas, och jag försöker öka kunskapen om de generna, säger Maria Falkenberg Gustafsson som är docent i medicinsk och fysiologisk kemi vid Sahlgrenska akademin.

Virusforskare

Niklas Arnberg vid Umeå universitet studerar virus i sin forskning. Han kartlägger de egenskaper och mekanismer som reglerar virusets förmåga att ta sig in i mänskliga celler. Han undersöker också vilka celltyper, organ och vävnader som virus angriper. Detta är viktigt för att förstå hur virus infekterar människan.