Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

”Forskning är en passion”

Henrik Ehrsson, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, är en av framtidens forskningsledare. Han har fått bidrag från SSF för att utforska jaget, medvetandet och hjärnans hemligheter.

I höstas väckte Henrik Ehrssons enkla men geniala experiment om
utomkroppsliga upplevelser stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Genom att koppla två fristående kameror till displayer framför försökspersonens ögon kan personen se sig själv utifrån, det vill säga genom kamerorna.

Men för att kunna framkalla en utanför-kroppen-upplevelse krävs dessutom att försökspersonen känner sitt jag utanför sin fysiska kropp. En sådan känsla framkallar forskaren genom att peta på en punkt framför kamerorna, det vill säga på bröstkorgen på ”fantomkroppen”. Samtidigt berörs den verkliga bröstkorgen utan att försökspersonen ser det.

Jaget lämnar kroppen

– Hjärnan reagerar då på den hand som berör den illusoriska kroppen och försökspersonen får en stark upplevelse av att befinna sig flera meter utanför sin verkliga kropp. Jaget har alltså lämnat den verkliga kroppen, som i stället känns som ett tomt skal, säger Henrik Ehrsson.

Henrik Ehrsson

För att bevisa illusionen vetenskapligt, slog forskarna till ”fantomkroppen” med en liten hammare och mätte graden av svettning som svar på provokationen. Det visade sig att personerna uppvisade samma fysiologiska stressreaktion som när man hotar någons riktiga kropp.

Flera tillämpningar

– Vi kan få bättre kunskap om hur man lurar hjärnan att acceptera ”falska” kroppsdelar som proteser. Jag tror också att spelindustrin kan vara intresserad.

Nästa steg blir att mäta hjärnans aktivitet när den utomkroppsliga illusionen skapas. Syftet är att utveckla en modell av det egna jaget, baserad på hjärnans fysiologi.

Framtidens forskningsledare

Den närmaste framtiden ser ljus ut för Henrik Ehrsson. I början av året blev han utsedd till en av tjugo ”Framtidens forskningsledare”, ett program inom SSF som ger de unga forskarna 8,5 miljoner kronor var för fem års forskning. För pengarna ska han starta en liten forskargrupp som ska fortsätta att utforska hjärnans hemligheter.

– Nu får jag fritt ägna mig åt det jag tycker är roligast i fem år. Det är ett enormt privilegium.

Text: Helena Kämpfe Fredén
Foto: T. Busch-Christensen