Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Forskning inom bioinformatik blir prisbelönt affärsidé

Företaget Binary Bio, som startats av forskare verksamma vid SSF-stödda Centrum för Biomembranforskning (CBR), är en av de tio vinnarna i Venture Cup region Öst.

Venture Cup är en rikstäckande tävling för att uppmuntra affärsutveckling med utgångspunkt i svensk forskning och innovation. Det är Arne Elofssons och Erik Lindahls forskargrupper som ligger bakom forskningsresultaten som är grunden för företaget Binary Bio. De är verksamma vid SSF:s Centrum för biomembranforskning (CBR) vid Stockholms universitet. Tillsammans med Saeid Esmaeilzadeh, adjungerad professor i oorganisk kemi vid Stockholms universitet och Ashkan Pouya vid Serendipity Innovation grundade de Binary Bio i början av 2010.

Företagets affärsidé tar sikte på en central utmaning för bioinformatiker; att mängden biologiska data i dag ökar i snabbare takt än datorernas processorkraft. Med BinaryBios unika teknik kan tunga beräkningar delas upp i mindre paket som distribueras för parallell beräkning över ett nätverk – i princip var som helst på Internet – så att datorer med ledig kapacitet kan utnyttjas. BinaryBio förvandlar varje dator till en potentiell superdator.

Binary Bio är en av de tio som belönats bland 214 inlämnade affärsidéer till Venture Cup region Öst. Tävlingen fortsätter under 2011 med att bidragen utvecklas vidare till kompletta affärsplaner. Avslutningen är en Sverigefinal där 12 bidrag tävlar om en prissumma på 600 000 kronor. www.binarybio.com