Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Forskning på riktigt redan i skolan

SSF finansierar Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen som ger skolelever möjlighet att delta i forskningsprojekt.

1945 gick Nobelpriset i Medicin till upptäckten av den första antibiotikan. Nu ska skolelever följa pristagarnas fotspår och försöka hitta ny antibiotika. Detta blir startskottet för Nobelmuseets nystartade projekt Forskarhjälpen där elever ska hjälpa etablerade forskare med riktiga forskningsprojekt.

Nobelmuseets forskningschef Katarina Nordqvist.

– Vi vill att barn och ungdomar ska få upp ögonen för hur spännande, kreativt och tålamodskrävande ett riktigt forskningsprojekt kan vara. I stället för att forskare eller lärare berättar om sin forskning vill vi att eleverna själva ska vara aktiva, berättar Katarina Nordqvist, Nobelmuseets forskningschef. På detta sätt ska eleverna få en djupare förståelse för vad ett forskningsprojekt kan innebära och forskarna får samtidigt hjälp med sin forskning.

Projektet Forskarhjälpen leds av Nobelmuseet och är finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Målet är att genomföra tre olika Forskarhjälpsprojekt inom tre år.

– Forskarhjälpen är ett utmärkt initiativ som ligger helt i linje med vårt uppdrag att stimulera intresset för vetenskap och forskning bland barn och ungdomar. Att inte bara informera utan också engagera skolelever i konkreta forskningsprojekt är ett kreativt grepp som borde kunna bli en vägvisare för hur forskarsamhället kan närma sig skolan, säger Lars Rask, VD för SSF.

Det första projektet startar till våren och är ett samarbete mellan Nobelmuseet och en forskningsenhet vid Umeå universitet – Laboratoriet för kemisk biologi – som leds av professorerna Fredrik Almqvist, och Mikael Elofsson. Forskarna behöver hjälp med att hitta nya bakterier av gruppen aktinomyceter, en sort som är känd för att producera ämnen med antibiotiska egenskaper. Målet är att komma en liten bit på vägen till att hitta ny antibiotika, som i sin tur är en viktig pusselbit i kampen mot bakterieinfektioner hos människor och djur.

Eleverna kommer under hela projektet att följa och medverka i forskningen genom nära kontakt med forskarna.

Det inledande projektet i Forskarhjälpen sammanfaller väl med att Förenta Nationerna har utsett år 2011 till Kemins år.

För mer information om projektet Forskarhjälpen, kontakta:

Nobelmuseets forskningschef Katarina Nordqvist, e-post: katarina.nordqvist@nobel.se, tel 070-671 1832