Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Forskning viktigt för 4G

Nu lanseras de första näten för 4G i Sverige och världen. Bakom utvecklingen ligger bland annat forskning som finansierats av SSF.

Telia bygger ut 4G-näten på 218 orter under 2011 och snart följer andra teleoperatörer efter. Den viktigaste fördelen med 4G jämfört med 3G är att det är bättre anpassat för datatrafik. Det kommer alltså att gå snabbare att surfa, skicka dokument och se på film över nätet med mobiltelefonen.

– Om inte mängden datatrafik över mobil telefoni redan gått om mängden tal i Sverige kommer den att göra det i år, säger Mikael Sternad, professor i reglerteknik vid Uppsala universitet.

Nya krav

Han är en av de forskare som har gjort det möjligt att lansera de nya näten. Det hela började strax efter IT-kraschen, då mobilutvecklingen kretsade runt bekymmer som till exempel alltför korta batteritider. Mikael Sternad och hans kollegor vid Uppsala universitet, Chalmers och Karlstads universitet började istället fundera på hur man skulle kunna möta de krav som skulle uppstå om datatrafiken verkligen tog fart. De sökte medel från SSF och fick 15 miljoner kronor för att utveckla teknik kring detta.

Mikael SternadMikael Sternad

– Den teknik som 3G bygger på och som sprider ut meddelanden över tider och frekvenser är inte så bra för data. Vi insåg att om man istället kunde sända när kanalen är bra skulle man vinna våldsamt mycket. Och om man dessutom använder alla antenner på bästa sätt skulle det verkligen förändra datatakten.

Dessa två idéer utgjorde grunden i forskningsprojektet. Men forskarna tyckte att det var svårt att se helheten i den akademiska miljön. När de blev inbjudna att delta i ett internationellt, branschöverskridande forskningsprojekt ville de därför gärna vara med.

– Det var 2003 och telekomindustrin befann sig i kris. Företagen insåg att de måste forska och samarbeta och ta fram standarder. Företag som Ericsson och Nokia gick ihop med teleoperatörer och forskare i Winnerprojektet där vi var en av 40 aktörer.

Revolution

Flera av idéerna från SSF-projektet gick in i Winner och tekniken som utvecklades kallades LTE.

– Det står för Long Term Evolution. Men utvecklingen gick snabbare än vi hade trott, det blev i själva verket en Short Term Revolution, sammanfattar Mikael Sternad.

Eller det som idag kallas super-3G eller helt enkelt 4G.

– Vi känner verkligen att vi har influerat utvecklingen med SSF-projektet. Men vi hade också tur att tiden var mogen för våra idéer.

Bra för fattiga

Förutom snabbare surfande och möjligheter att streama film till mobilen kommer den nya 4G-tekniken att betyda mycket för utvecklingen av nya typer av programvara och applikationer som laddar ner information och synkar den med data på mobilen.

– Men det handlar inte bara om underhållning. Det här ger helt nya möjligheter för u-länderna som går från ingenting till 4G. De kommer att kunna hantera data precis som vi i den rika världen.

Text: Karin Nordin