Identifiering och karakterisering av glutenfria havre linjer
- Diarienummer
- SM20-0024
- Start- och slutdatum
- 210101-221231
- Beviljat belopp
- 963 751 kr
- Förvaltande organisation
- Lund University
- Forskningsområde
- Bioteknik, medicinsk teknik och teknik för livsvetenskaperna
Summary
Celiaki är en autoimmun sjukdom som leder till gastrointestinal inflammation och malabsorption. Den enda beprövade och tillgängliga behandlingen för celiaki är en glutenfri kost, som ofta är utmanande att hålla. Havre är mycket näringsrikt spannmål med unika hälsoegenskaper. Det är dock fortfarande kontroversiellt om havre kan ingå i en glutenfri kost. Syftet med detta projekt är att screena havrelinjer i en muterad havrepopulation avseende närvaro av allergena aveniner. Aveniner är prolaminproteiner i havre som kan likna gluten. Bioteknikföretaget CropTailor AB har cirka 2600 olika havremutantlinjer tillgängliga för screening. Kvantifieringresultat av glutenallergen kan variera beroende på metod och teknik. I detta projekt kommer flera metoder och laboratorietekniker som ELISA, immunblotting och elektrokemiska immunsensorer att användas för att screena havrelinjer för immunogenicitet. Certifierat allergenfri havre kommer att öka variationen och näringsvärdet hos en glutenfri kost avsevärt och även förbättra livskvaliteten för patienter med celiaki. Dr Lieselotte Cloetens har en utbildningsbakgrund inom gastroenterologi och är gruppledare för biomedicinsk nutrition vid Lunds universitet. Samarbetet mellan Lunds universitet och CropTailor AB kommer att vara en viktig faktor för spridning av kunskap och teknik, framgångsrika resultat kommer betydligt att öka konkurrenskraften hos båda organisationerna.
Populärvetenskaplig beskrivning
Celiac disease is an autoimmune disease that leads to inflammation of the digestive system and impaired absorption of nutrients. The only single proven and available treatment for celiac disease is a gluten-free diet, which is often challenging. Oats are very nutritious cereals with unique health properties. However, it is still controversial whether oat can be included in a gluten-free diet. The aim of this project is to identify and characterize oat lines in a genetically modified oat population for avenins. Avenins are specific proteins in oat which belong to the group of gluten. At the biotech company CropTailor AB, a population of ca 2600 different oat lines is available for screening. Results for gluten allergen quantification can vary depending on the method and the technical differences. In this project, several immunological methods and laboratory techniques (e.g. ELISA, immunoblotting and electrochemical immunosensors) will be applied to screen oat lines. The addition of certified gluten-free oats will significantly increase the variation and nutritional value of a gluten-free diet, and even improve the quality of life of patients with celiac disease. Dr. Lieselotte Cloetens has an educational background in gastroenterology and is group leader of Biomedical Nutrition at Lund University. The collaboration between Lund university and CropTailor AB will be an important factor for dissemination of knowledge and technology, and the high-standard result will significantly increase the competitiveness of both organisations.