Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Fotosyntesen filmad

Fotosyntesen innebär att gröna växter och alger omvandlar koldioxid, vatten och solljus till näring och syre. I fotosyntesens första del använder ett protein solljus för att spjälka vattenmolekyler. Tidigare har man bara kunnat betrakta fenometet statiskt, men med hjälp av den teknik som Carl Caleman varit med och utvecklat i sitt SSF-finansierade projekt Strukturförändringar inducerade av korta röntgenpulser kan vi nu se vad det är i proteinet som ändras när vattnet bryts ned.

Forskarna skapade kristaller av proteinet, som sedan utsattes för röntgenlaserpulser. En puls som gått igenom en kristall fångas upp på en skärm och bildar ett mönster, som talar om hur proteinet ser ut i just det ögonblicket. Genom att addera bilder med mönster tagna vid olika tidpunkter får man en film. Resultaten och metod publiceras närmare i tidskriften Nature.

Carl Caleman är forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, och är knuten till en internationell forskargrupp som gjort försöken med hjälp av röntgenlaser i Kalifornien, USA. Han fick SSF:s Ingvar Carlsson Award i den fjärde omgången.

 

Länk till Natures artikel i kortform

Länk till DN:s artikel