Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Fullspäckat på forskningens fredag

Såpbubblor är ett bra sätt att illustrera elektromagnetiska vågor.

ForskarFredag i Stockholm innehöll information om allt från nervceller till polarexpeditioner. På Kulturhuset myllrade det av ungdomar som ville experimentera, upptäcka, testa, tävla och träffa forskare.

– Vi vill förmedla hur fascinerande och kul forskning är, både genom experiment och möten direkt med forskare, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Hur luktar olika saker? Ett blindtest. Många fick chansen att mäta hur mycket fett de har i kroppen med dessa apparater.

För alla

EU-kommissionen har utlyst den 25 september som Researchers’ Night. Syftet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. I Sverige kallas arrangemangen ForskarFredag och anordnas för fjärde året i rad. Arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling.

Följ med på polarexpedition. Såhär kan det se ut i tältet. De som tittade in i den här montern fick bara se på riktiga djur, inga modeller. Inuti människokroppen. Många tog chansen att ta reda på hur vi ser ut inuti.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Läs mer