Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Gardasil-vaccin utan allvarliga biverkningar

Sedan år 2012 erbjuds alla flickor i åldrarna 11–12 år vaccination mot humant papillomvirus, HPV. HPV kan orsaka förändringar i livmoderhalsen som på sikt kan leda till livmoderhalscancer. I det svenska barnvaccinationsprogrammet används ett HPV-vaccin (Gardasil) som har getts i över 175 miljoner doser världen över. Biverkningarna som förekommer är oftast milda, som feber, utslag och trötthet.

– Men det har kommit enstaka fallrapporter som har föreslagit att HPV-vaccination kan orsaka multipel skleros och liknande sjukdomar, vilket man tidigare inte sett några tecken till, säger Lisen Arnheim, verksam vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på KI. Tillsammans med sina kollegor gjorde hon en stor studie för att ta reda på hur det verkligen förhåller sig. Studien har finansierats med anslag från SSF och Danska vetenskapsrådet.

I studien har forskarna följt alla flickor och kvinnor i Sverige och Danmark som var 10–44 år gamla mellan åren 2006–2013. De som vaccinerats följdes i två år efter den senaste vaccinationsdosen. Informationen om vaccination kommer från HPV-vaccinationsregistret vid Folkhälsomyndigheten och information om sjukdomar från Patientregistret vid Socialstyrelsen. Forskarna har intresserat sig för multipel skleros, synnervsinflammation, akut disseminerad encefalit och andra myelinförstörande sjukdomar i centrala nervsystemet som lett till sjukhusbesök.

Genom att jämföra vaccinerade med ovaccinerade personer kunde de undersöka om risken att utveckla sjukdomarna var högre bland de flickor och kvinnor som blivit vaccinerade. Det visade sig att det inte var någon mätbar skillnad i risk mellan grupperna.

– I denna stora befolkningsstudie ser vi inte något samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och myelinförstörande sjukdomar, säger Lisen Arnheim Dahlström.

Studien publicerades i JAMA, the Journal of the American Medical Association och en stor artikel har också publicerat i tidskriften Forbes.

Hämta artikeln i Forbes här