Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Google satsar i SSF-relaterat bolag

Google har under sommaren gått in med 120 miljoner kronor i nanoteknikavknoppningen Glo AB, sprungen ur Lunds universitet och Lars Samuelsons forskargrupp, som är ledande på att utveckla material och teknologi för att tillverka energieffektiva lysdioder (LEDs). Forskningen, med stora bidrag från SSF, Wallenberg, Energimyndigheten, Vetenskapsrådet och EU, baserar sig på nanotrådar. Med denna teknik kan man undvika att använda fosforer, och därigenom få bättre stabilitet, färgkontroll och effektutbyte för alla färger.

Glo specialiserar sig på att utveckla lysdioder av nanotrådar för displayer till mobiltelefoner, uppkopplade klockor, surfplattor och VR/AR-glasögon. Dioderna är ett exempel på Micro-LED, som både är energisnålare och ger bättre kontrast och upplösning än dagens LCD- och OLED-skärmar. De senaste åren har såväl Apple som Ocolus (ägs av Facebook) köpt på sig teknikbolag inriktade mot just Micro-LED-utveckling. Och nu ger sig Google in i leken. Enligt nätsajten Rapidus har Glo under sommaren, i en första investering, fått in 15 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, genom en nyemission helt riktad till Google Inc. Affären gör Google-koncernen till ägare av drygt 13 procent av aktierna. Glo har även andra kapitalstarka investerare, bland annat Wallenbergarnas F.A.M.. Enligt Rapidus har över 1,2 miljarder kronor investerats i Glo genom årens lopp (inräknat pengarna från Google).

–       Jag räknar med att de första kommersiella displayerna med Glos teknik lanseras under andra halvan av 2018, säger Lars Samuelson.

Samuelson och SSF

Under åren 2012-2016 fick Lars Samuelsons forskargrupp 16 miljoner kronor för projektet ”Energieffektiv LED-belysning baserad på nanotrådar” som ingick i utlysningen Energirelaterade material. Dessutom har Lars Samuelson tidigare varit projektledare för ett så kallat strategiskt forskningscentra för tillämpningar av nanotrådar finansierat av SSF, och vi har gett en halv miljon i bidrag för nyttiggörandemedel i tre olika projekt.

Lars Samuelson är också huvudsökande i projektet ”Nydanande plattform för energieffektiva LED:ar, UV-till-rött” inom SSF:s rambidragsutlysning Material för energitillämpningar. Beslut om vilka projekt som tilldelas medel kommer i början på 2018.