Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Hellre lite än inget

Att fysisk aktiviteter har många goda effekter vet de flesta av oss. På SSF:s och KI:s välbesökta seminarium ”Löpträning eller riksdagsmotion – hur rör vi oss mot ett friskare Sverige?” i Almedalen delade professorerna i fysiologi Anna Krook och Carl Johan Sundberg med sig av nya rön.

Till exempel växer hippocampus i hjärnan hos de som tränar regelbundet. Arbetsminnet förbättras och risken för depression minskar. Det är faktiskt så berättade Carl Johan Sundberg att träning fungerar lika bra som piller eller KBT-behandling för många deprimerade. Fysisk aktivitet har också omedelbar effekt, blodtrycket är lägre i ända upp till 12 timmar efter ett träningspass och blodsockerkontrollen är bättre ett-två dygn efteråt, jämfört med en som varit stilla, sa Anna Krook.

För den som ännu inte är övertygad ökar minskar risken för hjärtkärlssjukdom, typ 2 diabetes, cancer, också för den som lever ett fysiskt rörligt liv. Blodplättarna minskar sin klibbighet, fettvävsandelen minskar, medan bindväv och brosk ökar och stärks och hållfastheten i skelettet ökar.

– Träning är färskvara, men det är aldrig försent att börja. Heller lite än inget, hellre mer än lite, sa Carl Johan Sundberg.

– Hellre rörlig och kraftig, ”fat and fit” än smal och otränad, fyllde Anna Krook på. Vardagsmotion räcker dock medicinskt menade hon, 10 000 steg om dagen är det som gäller.

Många tips i debatten

Stämningen var på topp när Camilla Svensson, smärtforskare på KI och en av SSF:S Framtidens forskningsledare, fick igång oss alla med några minuters gympapass innan paneldebatten tog vid. Den handlade om hur vi kan uppmuntra och underlätta fysisk aktivitet för alla. På morgonen samma dag hade Göran Hägglund, socialminister, en debattartikel i SvD där han argumenterade för en skola med idrott på schemat varje dag. Anders Andersson, KD och ledamot i riksdagens socialutskott log som en sol åt detta förslag, och de flesta åhörarna med. Peter Wigert, generalsekreterare för Friskis & Svettis föreslog att träning på recept ska ingå i högkostnadsskyddet och inbegripa köp av nödvändig utrustning. Åsa Wetterqvist, Folkhälsomyndigheten förslog att alla kommunala skidspår borde vara gratis, gärna badhusen med. Att ojämnlik vård hänger ihop med ojämlik hälsa bekymrade politikerna i panelen, och Ingrid Lennerwald, S, vill höja skatten för att minska ojämlikheten, ospecificerat hur. Ett publikförslag, som vann stort bifall, var att idrott i skolan inte bör betygsättas, ingen är betjänt av ett dåligt betyg i idrott, det riskerar tvärtom att skapa en livslång motvilja mot fysisk aktivitet.

Efter seminariet bjöd SSF och KI på sunt mingel; grönsaksshots, smoothies och frukt. Det tog slut med en gång och var en uppskattad omväxling mot roseminglet.

Text och bild: Eva Regårdh