Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

ICA-mottagare får stort europeiskt anslag

Rickard Sandberg

Rickard Sandberg vid Karolinska Institutet får drygt 1,6 miljoner euro från det europeiska forskningsrådet, ERC. Pengarna går till ett projekt om hur gener styr utvecklingen till olika celltyper.

2503 forskare sökte medel i ERC:s satsning på unga forskare, så kallade Starting Grants. 219 har hittills fått pengar, varav fem i Sverige. Rickard Sandberg är en av dem.

Hur stod du dig i den hårda konkurrensen?

Jag har ett projekt som utvärderingskommittén tyckte var intressant. Det är ju det i kombination med tidigare stark forskning som är avgörande. I mitt projekt kombinerar jag forskning i våtlabb med datorbaserade tekniker och kommittén kanske såg det som en fördel.

Vad ska du göra med pengarna?

Jag ska anställa ytterligare personal, framför allt post-docs, och vi ska studera hur gener regleras i enskilda celler. Vi utgår från ett musembryo och följer utvecklingen från encellsstadiet till 64-cellsstadiet. Vid det laget har tre olika celltyper bildats och målet är just att undersöka hur genreglering styr utvecklingen till olika typer av celler. Metoden vi använder kallas RNA-sekvensering och kan ge oss en djup och tydlig bild av generna. Vi ansökte för att studera 50 enskilda celler, men som det ser ut nu är det möjligt att vi kan studera upp till 100 celler.

Du har tidigare fått tre miljoner kronor från SSF. Är det småpotatis nu?

Jag har forfarande en miljon kronor kvar av bidraget från SSF och i relation till anslaget från ERC är det förstås en mindre del. Men om jag ser tillbaka så har bidraget från SSF varit oerhört viktigt. Det gjorde det möjligt för mig att starta en egen grupp, införskaffa instrument och komma igång med experiment.

Text: Karin Nordin