Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Insekter lär robotar flyga

I åratal har ingenjörer och programmerare försökt lära autonoma flygande robotar att undvika oväntade hinder. Marie Dacke försöker lösa problemet genom att efterlikna humlors och getingars system.

Det är svårt att få flygande robotar att undvika plötsliga hinder och det har till stor del begränsat deras användning, menar Marie Dacke vid Lunds universitet som också är en av Framtidens forskningsledare från SSF.

– För närvarande använder man bara flygande robotar på stora öppna platser, till exempel inom jordbruket. Att använda dem i mer komplexa miljöer, som i en stad, är omöjligt eftersom det dyker upp alltför många oväntade hinder, säger Marie Dacke.

I sitt forskningsprojekt kommer hon att försöka få robotar att flyga på ett säkert sätt genom att härma beteendet hos två av naturens mest överlägsna experter på navigation – humlor och getingar.

– När insekterna flyger genom ett fält av vajande blommor måste de ständigt ändra sin kurs och fart för att undvika kollision. Även om deras hjärnor är mindre än ett riskorn kan de göra de mest fantastiska manövrar. Vi vill ta reda på hur de gör det.

Matematiska modeller

Insekterna får flyga genom en tunnel och sedan introducerar hon olika visuella hinder. Flygningen registreras med höghastighetskameror och forskargruppen kan sedan återskapa den på datorn. Med insamlad data kan matematiska modeller sedan byggas upp.

Tanken är att starta med humlor för att sedan gå över på getingar och att på så sätt försöka hitta generella strategier för undvikande av hinder vid flygning.

– Det är bara en tidsfråga innan små autonoma flygande robotar blir en del av vår vardag. Om de kan göras säkra kommer robotarna att bli ett effektivt och miljövänligt sätt att transportera små saker på, till exempel blodprover mellan sjukhus.