Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Jakten på guld har startat

Högstadieelever bidrar direkt till forskning i samarbetet Forskarhjälpen. Nu ska ungdomar hjälpa forskare att hitta nya former av guldpartiklar.

Forskarhjälpens projekt 2012 heter Guldjakten och handlar om nanopartiklar och nanoteknik. Nu i dagarna börjar ungdomar vid högstadieskolor att leta efter nya former av guldnanopartiklar. Eleverna som deltar i projektet får ett testkit innehållande guldklorid, ett guldhaltigt salt. De väljer sedan själva en tvål, ett schampo, ett rengöringsmedel eller en annan detergent som de blandar med guldkloriden. Testet ger utslag i färg och om färgförändringen ser lovande ut kommer forskare vid Uppsala universitet att gå vidare och utvärdera partiklarna närmare. En av dem är Maria Strømme, professor i nanoteknologi som också fått flera stora forskningsbidrag från SSF.

– Vid vanliga kemilektioner vet eleverna redan från början vad de ska komma fram till. Men det här är riktig forskning och ibland kommer det inte att bli någonting, ibland blir det kanske något intressant och någon gång kanske något jättehäftigt, säger Katarina Nordqvist, forskningschef vid Nobelmuseet som koordinerar Forskarhjälpen.

Första bilden på de partiklar som pilotklasserna på Valsätraskolan i Uppsala tillverkat under våren.

Testar fritt

I projektet ingår det också att eleverna får komma med idéer om vad nya guldnanopartiklar skulle kunna användas till. De får också lära sig att göra en vetenskaplig poster om projektet. Men hur stor är egentligen sannolikheten att de hittar nya former av partiklar?

– Det finns en liten chans att de hittar något helt nytt. Eleverna kommer att kunna använda vilket rengöringsmedel som helst, som kanske inte en forskare skulle testa, menar Katarina Nordqvist.

Ett tjugotal klasser över hela Sverige deltar i Guldjakten som finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Syftet är att skapa intresse för forskning hos unga människor.

Letade antibiotika

Insamling pågår

Detta är det andra projektet i Forskarhjälpen. Förra året hjälpte elever runt om i Sverige forskare vid Umeå universitet att leta efter bakterier som producerar antibiotika. Eleverna plockade jord och testade den på odlingsplattor för bakterier. Något nytt antibiotika hittade de tyvärr inte, men projektet ledde till ett bibliotek av substanser. Detta substansbibliotek kommer forskarna att kunna använda i nya forskningsprojekt.

Karin Nordin