Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Kosmos här och nu till där och då

För 400 hundra år sedan riktade Galileo Galilei för första gången ett teleskop mot himlakropparna. Det firas med en utställning med stora konstnärliga bilder av kosmos i Kungsträdgården i Stockholm.

– Genom bilderna går man längre och längre ut i rymden och längre tillbaka i tiden. Det är nästan som en konstutställning, man kan gå förbi och få en tanke, ungefär som man kan få av en diktstrof, berättar Gösta Gahm, producent och professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Utställningen Utblick – tillbakablick visas på storbildsskärm, utomhus i nordvästra delen av Kungsträdgården i Stockholm från 25 augusti till 16 september.

Tio miljarder år

Utblick – tillbakablick visar vår tids bilder av Galileis favoritobjekt men också det som kan urskiljas i dagens teleskop. Idag går det att se objekt i rymden som är så avlägsna att det tagit ljuset över tio miljarder år att nå oss. Utställningen är därför en resa i både tid och rum.

Stiftelsen för Strategisk Forskning bidrar till utställningen genom nationella resursen för astronomiåret. UNESCO har utsett 2009 till Internationella Astronomiåret.

Läs mer