Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Lars Hultman blir ny vd för SSF

– Jag vill befästa stiftelsens roll som en av landets ledande forskningsfinansiärer, säger Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet.

Lars HultmanLars Hultman

Lars Hultman kom i kontakt med SSF redan i mitten av 90-talet. Då tog han över ledningen av ett SSF-finansierat tvärvetenskapligt materialkonsortium vid Linköpings universitet som verkade i nära samarbete med industri och andra universitet. De som han då uppfattade som stiftelsens ledord har han själv sedan använt för att driva sin verksamhet. Det handlar om forskningens kvalitet, industrins konkurrenskraft, tvärvetenskap, ledarskap och att ha en internationell dimension i arbetet.

– När jag ser vilken nytta SSF har gjort för Sverige genom åren blir jag imponerad. SSF träffar väldigt rätt i sina satsningar på individstöd till unga forskningsledare och uthålliga satsningar på konsortier, ramanslag och senast synergibidrag. Jag har också en beundran för hur effektivt stiftelsen har arbetat under många år, berättar Lars Hultman.

Identifiera områden

Som vd kommer han att arbeta tillsammans med medarbetarna och styrelsen för att förstärka stiftelsens unika roll som finansiär av strategisk forskning.

– Jag brinner för att identifiera framtida forskningsområden och att göra insatser för nästa generations forskningsledare samt nya samarbeten.

För Lars Hultman är det också av största vikt att SSF kan fortsätta att förtjäna forskarsamhällets respekt. Själv är han en av världens mest citerade forskare inom materialvetenskap. Han har också kunskaper inom nanoteknik och elektroteknik och har arbetat med tillämpningar för sin forskning inom livsvetenskaperna. Han ser att det finns stor kompetens hos de områdesansvariga på SSF:s kansli.

Idag har han en forskargrupp på 55 personer i Linköping och känner sig stolt över att ha skapat en progressiv forskningsmiljö med förgreningar och att han har bidragit till att bygga en betydande infrastruktur för forskning. Vd-jobbet på SSF är på heltid, så nu lämnar han över ledarskapet för gruppen i Linköping. Men han har professuren kvar och kommer att bedriva viss forskning och att handleda sina doktorander fram till avhandling.

– Jag älskar mitt jobb som forskare och kommer att sakna närheten till labbet. Men samtidigt har jag hållit på med det här i 25 år nu och känner mig lockad av möjligheten att arbeta med en större del av forskningssystemet.

Tro på människan

Lars Hultman ser sig själv som framtidsoptimist, humanist och nätverkare. Han tror på människan och att hon med sitt förnuft kan göra samhället bättre och han är intresserad av konst och musik.

– Jag tycker om att arbeta med människor, inte minst kring naturvetenskap, teknik och medicin.

Text: Karin Nordin