Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Lyssna på Om Vetenskap – SSF:s nya podd!

Om Vetenskap är podden för dig som gillar Vetenskap. Eller för dig som vill gilla vetenskap men inte riktigt är där ännu. Vi garanterar roliga och udda fakta om allt från björnars kiss-och sovvanor till hemligheten att bli riktigt, riktigt gammal, i alla fall om du är grönlandshaj eller mussla. Och hur fungerar egentligen den fjärde generationens kärnkraft som kan använda gammalt kärnavfall som bränsle? Och vad är lösningen på klimatkrisen? Är det gigantiska batteriparker eller kan vi kanske utveckla träd som effektivare tar upp koldioxid? Och kan superdatorer och AI hitta botemedel mot idag obotliga sjukdomar? Detta och mycket mer kan du höra om i den nya podden Om Vetenskap.

De två första avsnitten har premiär den 12 april och finns där poddar finns, till exempel på Acast, Spotify eller iTunes. Eller här! God lyssning!

Björnar, Kungsfiskaren och skalbaggar visar vägen

Björnar i ide kissar inte och ligger still i nästan ett halvår. Om en människa gjorde likadant skulle det leda till avancerad njursvikt och en rad följdsjukdomar. Hur bär björnarna sig åt? Och hur kan en liten fågel ge oss snabbare och tystare tåg och en skalbagge renare dieselbilar? Om vetenskap ger sig in i biomimetikens värld, forskningsområdet där människan efterapar djur och natur.

Lyssna på avsnitt 1: Hur björnars sovvanor kan hjälpa hjärt- och kärlsjuka

 

Sverige bygger ny kärnkraft – Fjärde generationen

Just nu förbereds bygget av en ny forskningsreaktor i Sverige – den fjärde generationens kärnkraft. På sikt är det tänkt att den ska kunna köras med gammalt kärnavfall, sånt som annars skulle grävas ned och slutförvaras. Det här högaktiva avfallet har en lagringstid på minst 100 000 år och med den nya tekniken skulle man kunna minska mängden farligt avfall med 99 procent. Men hur ska det gå till? Och hur är det med säkerheten?

Lyssna på avsnitt 2: Sverige bygger ny kärnkraft- Fjärde generationen