Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Magnus Berggren får årets Wallenbergpris

2014 års Marcus Wallenbergpris på 2 miljoner kronor tilldelas professor Magnus Berggren vid Linköpings universitet ”för hans breda och banbrytande bidrag till den grundläggande forskningen liksom till ett flertal tillämpningar av elektronik applicerat på papper. Dessa upptäckter har banat väg för nya, möjliga applikationer såsom pappersbaserade återvinningsbara färgdisplayer, smarta förpackningar eller etiketter inklusive olika typer av sensorer”, skriver Wallenberg i sin motivering.

Magnus Berggren prisas för sina bidrag till den grundläggande forskningen samt ett flertal tillämpningar av elektronik på papper. Han har bl.a. utvecklat jon-baserade elektrokemiska transistorer som arbetar vid låga spänningar och är enkla att trycka på även förhållandevis råa ytor som papper.

Elektroniken trycks med traditionell teknik som en tunn film av polymer utplattad mellan två elektroder. Den tryckta elektroniken är samtidigt en del av förpackningens layout. När spänning läggs på trycket frigörs elektroner, så att polymeren ges data om produkten som kan läsas av eller sändas till en mottagare. De optiska egenskaperna hos polymeren kan också ändras, så att färgen t.ex. slår om från transparent till svart.

Stora anslag från SSF

Magnus Berggren är professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet, och han under åren fått flera stora bidrag från SSF. Nyligen beviljades han ett rambidrag för projektet ”Kisel-organiska självförsörjande hybridsystem”, han har fått Ingvar Carlsson Award och lett ett av SSF finansierat strategiskt centrum.  Han leder en forskargrupp på 35 personer vid Linköpings universitet, och har ett nära samarbete med forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT. Magnus Berggren är involverad i ett stort antal patent och har mer än 150 artiklar från respekterade konferenser och i vetenskapliga tidskrifter, bland dem Science och Nature.

Den officiella prisceremonin äger rum den 22 september i Stockholm.

Hämta pressmeddelandet här (svensk version)

Pressrelease in English