Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Målen för IT: förr, nu och i framtiden

Den breda användningen av informationsteknik i Sverige gör det möjligt för oss att bli först med att upptäcka trender och reagera på dem. Olof Lindgren beskriver utvecklingen av tekniken från då till nu och vilka områden som kommer att dra stor nytta av den i framtiden.

I en ny artikel ger Olof Lindgren, forskningssekreterare på SSF, en kort resumé av hur informationstekniken utvecklats i Sverige, från 1950-talet fram till idag. Artikeln är publicerad i tidskriften Public Service Review.

Idag anses Sverige vara en aktiv nation i utvecklingen och så var det även på 1950-talet, men däremellan fanns det ett par decennier med lägre aktivitet.

Bilindustrin drev på

Intresset för informationstekniken ökade i Sverige i takt med att bil- och telekomindustrin fick större behov av mjukvara. Mest konkurrenskraftiga har svenskarna också varit just inom området mjukvara och när det gäller att kombinera hård- och mjukvara i olika tekniska system. Däremot har Sverige bidragit ganska lite till utvecklingen av hårdvara.

Vägen från forskning till användning är mycket kortare inom IT än inom andra områden, skriver Olof Lindgren. Han menar att effekterna av IT-revolutionen har överraskat svenska forskningsfinansiärer och att det hade varit bra om vissa områden som bidragit till olika genombrott hade fått större finansiering tidigare. Ett exempel på det är visualisering.

Vård och biologi har mer att hämta

Områden där informationstekniken fortfarande har mycket att tillföra är bland annat inom vården och för energiforskning. Det är dessutom troligt att matematiska modeller kommer att användas inom biologin i mycket större utsträckning i framtiden. Detta kommer att ställa stora krav på informationsteknik.

Läs hela artikeln i Public Service Review: European Union: issue 19.

Text: Karin Nordin