Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Materialdag med konkreta energifrågor

Företagen sätter agendan på Materialdagen i Uppsala. På en ny form av mötesplats diskuterar forskare och företagsfolk företagens konkreta problem.

Årets Materialdag handlar om material för hållbar energi.

– Det rör sig om materialfrågor inom områden som solceller, kärnkraft, vindkraft med mera, men också om materialrelaterad kunskap för effektiv användning av energi i till exempel byggnader och maskiner, säger Annika Olsson, projektledare vid Ångström Materials Academy, Uppsala Universitet.

En timme per fråga

Materialdagen arrangeras av Ångströmlaboratoriet och får stöd från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Den har ett innovativt upplägg. Företag får i förhand skicka in konkreta frågor om material. Forskare kan sedan välja de frågor de är intresserade av och anmäla sig till en diskussionsgrupp för frågeställningen. Arrangören sätter ihop grupper med forskare och företag och på mötesdagen diskuteras en fråga per grupp under en timme.

Materialdagens logotyp

– Förra året hade vi många bra tvärvetenskapliga diskussioner. På en timme kom många intressanta lösningar fram på de olika problemen. Det skapades snabbt många kontaktnät mellan forskare och företag.

Samarbeten målet

Varje deltagare kan vara med i maximalt fyra grupper under dagen och arrangören är mån om att sätta ihop bra tvärvetenskapliga grupper där det helst ska finnas tre professorer i varje grupp. Grupperna ska vara små, mellan fem till tolv personer kan vara med i en grupp.

– Målet är att få till samarbeten. Det blir en effektiv dag, säger Annika Olsson.

Materialdagen hålls den 4 november 2009. Företag kan skicka in frågor till och med 17 augusti och därefter kan forskare anmäla sig till mötesplatsen.