Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Materialforskningens nya ambassadör

Lyubov Belova Foto:Karin Nordin

Lyubov Belova bedriver så framgångsrik forskning att hon utsetts till ambassadör för materialforskningen. Nu ska hon åka runt i Europa och föreläsa om sin forskning.

Det är FEMS, ett europeiskt nätverk för forskare inom materialvetenskap, som ger Lyubov Belova utmärkelsen FEMS Lecturer Award. Priset delas ut till en ung forskare som har gjort stora insatser för materialforskningen inom ett nytt, hett område. Endast en ung forskare i EU får priset per år. Utmärkelsen innebär att Belova utses till ambassadör för materialforskningen och får åka på en föreläsningsturné i Europa. Hon får också 1500 euro.

Nya nanomaterial

Belova är docent och avdelningsansvarig vid avdelningen för teknisk materialfysik vid KTH. Hon forskar inom nanovetenskap och en av forskningsinriktningarna är så kallad InkJet-teknologi. InkJet-tekniken har utvecklats snabbt de senaste decennierna och används för fotografiskt tryck med hög upplösning.

Nu studerar Belova hur denna teknik kan användas för att skapa nya nanomaterial. Med hjälp av InkJets går det att placera nanopartiklar i särskilda mönster och därmed bygga upp nya material. Syftet är bland annat att använda sådana material för att mäta UV-strålning.

Text och foto: Karin Nordin