Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Ny komposit lagrar energi

En komposit bestående av kolfiber och plast som, förutom att det är lätt och starkt, också fungerar som ett batteri. Nu presenteras konceptet med energilagring i multifunktionella material. Tekniken, som är patentsökt, gör det möjligt att skapa så kallade strukturella batterier i exempelvis elektronikprodukter och fordon.

Kompositen som används för det strukturella batteriet är lätt och starkt med flera lager kolfiber som läggs i olika riktningar. Batterifunktionen skapas genom att kolfiber beläggs med en plastig hinna av polymerelektrolyt, och även om denna inte leder joner lika bra som en vätska så kompenseras det av betydligt kortare avstånd mellan elektroderna.

– Vill du ha större batterikapacitet så lägger du på mer material. Du kan också forma materialet som du vill, vilket gör det mer flexibelt jämfört med traditionella batterier, säger Leif Asp, forskningschef vid Swerea Sicomp.

Multifunktion och multidisciplinärt

Konceptet för strukturella batterier har tagits fram vid Swerea Sicomp i samarbete med KTH och Luelå tekniska universitet. Tony Carlson har varit industridoktorand vid Swerea Sicomp och presenterar nu resultaten i en doktorsavhandling vid Luleå tekniska Universitet.

– Multifunktionella material berör flera forskningsområden. I min forskning har jag haft möjlighet att jobba nära forskare från andra discipliner och vi har kunnat utbilda varandra på våra expertområden. Det är viktigt att hitta ett gemensamt språk när personer kommer från olika discipliner som mekanik, elektronik och kemi, säger Tony Carlson.

Schematisk bild av batteriet.

Schematisk bild av ett fiberbatteris uppbyggnad.
Patent

– Vi har sökt patent på tekniken för att göra strukturella batterier och vi söker en partner för att kunna kommersialisera detta. Det är dock inte helt lätt att sälja in ett nytt koncept, eftersom den person man pratar med funderar utifrån sina egna tillämpningsområden. Vinsterna med det strukturella batteriet blir tydliga när man utgår från ett systemperspektiv, säger Leif Asp.

Forskningen finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.