Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Ny säsong av podden Om Vetenskap!

Så är det då äntligen dags! Den nya säsongen av SSF:s podd Om Vetenskap är här!

Säsong två handlar om allt ifrån om hur EGS –  den ultimata bergvärmen – kan värma hela städer, till om forskarnas jakt på virusets motsvarighet till antibiotika,  och om hur utrotningen av djur och växter ska stoppas med hjälp av AI. Dessutom de senaste vetenskapsnyheterna från Sveriges främsta populärvetenskapliga tidskrift, Forskning & Framsteg. Det och mycket mer i Om Vetenskap – Poddserien för dig som gillar vetenskap.

Avsnitt 1 : EGS – bergvärme på steroider

Bergvärme är ett miljösmart sätt att värma upp ett hus. Allt som behövs är ett hål på ungefär hundra meter och en värmepumpsanläggning. Men borrar man flera kilometer ner i backen – då kan en hel stad försörjas. Tekniken kallas EGS – Enhanced Geothermal Systems – och har utvecklats under flera decennier. Och med dagens snabba utveckling av berggrundsanalyser och avancerad borrteknik är flera stora projekt på gång.

Medverkande: Jenny Andersson, geolog på Statens Geologiska Undersökningar, SGU och forskare vid Uppsala universitet, och Björn Lund, forskare i seismologi på Uppsala universitet och Jonas Mattsson, chefredaktör på Forskning & Framsteg. Programledare: Sofie Pehrsson

Om Vetenskap är en podd från den oberoende Stiftelsen för Strategisk Forskning!

Nytt avsnitt varannan fredag, där poddar finns!

iTunes: EGS – bergvärme på steroider

Spotify: EGS – bergvärme på steroider

Acast: EGS – bergvärme på steroider