Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Ny uppfinning styr nervceller elektroniskt

Forskare tar nu ett viktigt steg på vägen att kunna styra nervceller utifrån med hjälp av elektronik. Genombrottet baseras på en jontransistor i plast som kan transportera joner och laddade biomolekyler och på så sätt påverka cellerna.

Uppfinningen som öppnar en helt ny möjlighet att kontrollera kemiska signaler publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Bakom artikeln står forskare vid forskningscentrumet OBOE, som finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Målet i OBOE är att studera och reglera processer i levande celler och vävnader med hjälp av organisk elektronik.

– Vi utnyttjade likheten mellan jonselektiva membran, det vill säga plaster som bara leder joner av en laddning, och dopade halvledare, till exempel kisel. Det är sedan tidigare känt att det går att tillverka dioder av sådana membran. Vi tog det ett steg längre genom att bygga ihop två jondioder till en transistor, säger Klas Tybrandt, doktorand i organisk elektronik.

Kunde leverera

När en jontransistor anslöts till odlade nervceller kunde den användas för att kontrollera leveransen av signalsubstansen acetylkolin lokalt till cellerna. Det lyckade resultatet demonstrerar både att komponenten fungerar ihop med biologiska system och att även små laddade biomolekyler kan transporteras utan problem.

– Eftersom jontransistorn tillverkas av plast kan den integreras med andra komponenter som vi utvecklar. Tack vare det kan man utnyttja billiga tryckprocesser på flexibla underlag. Vi tror att jontransistorerna kan spela en viktig roll inom olika tillämpningsområden som kontrollerad leverans av läkemedel, säger Magnus Berggren, Önnesjöprofessor i organisk elektronik.

Artikel: Ion bipolar junction transistors av Klas Tybrandt, Karin C. Larsson, Agneta Richter-Dahlfors och Magnus Berggren, PNAS Ahead of print 17 maj 2010.