Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Nya miljoner i ProViking

Det SSF-finansierade programmet ProViking har fördelat nästan 40 miljoner kronor i en tredje utlysning. Projekten handlar om allt från superlätt stål till snabb uppvärmning och effektivare kugghjul.

Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet, är projektledare för ett projekt som får 5,8 miljoner kronor.

Håkan Engqvist

Vad ska ni göra med pengarna?

Vi ska ta fram billigare kronor och broar för tandvården. Idag är det här svindyrt och det blir allt fler personer som behöver sådana här dentala produkter. Med dagens produkter finns det också en risk för att det uppstår bakterieinfektioner i munnen. Vi ska därför också ta fram material som motverkar bakterier som kan användas i kronor och broar.

Hur ska det gå till?

Vi ska arbeta med en teknik som innebär att man kan sänka produktionskostnaderna genom att göra ett stort antal dentala produkter samtidigt. Tekniken finns idag och kan användas för stora detaljer, till exempel inom flygplansindustrin. Men den är inte optimerad för små detaljer som tandkronor. När vi har optimerat den kommer vi att kunna göra en digital ritning av en kub i 3D-format som innehåller omkring hundra unika tandkronor, anpassade efter lika många enskilda patienter. Sedan kommer man att kunna tillverka alla hundra på samma gång.

Tandbrygga Titanbrygga gjord med den teknik som ska utvecklas inom projektet.

Tandkronor och broar består ofta av titan. Vi ska ge materialet en ytbehandling som innebär att man kan bestråla det med UV-ljus och på så sätt döda bakterier. Det blir ett inbyggt sätt att rengöra tandprodukterna som kan användas inom tandvården.

Vad är styrkan i projektet?

Vi arbetar både med innovativ teknik och för att sänka kostnader för tandvårdsprodukter som används mycket idag. Det är väldigt roligt och vi som är forskare på Uppsala universitet har ett partnerskap med två företag som har ny teknik och med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, som satsar på medicinteknik. Det finns ett bra driv inbyggt i det här nätverket.

De som får finansiering i tredje utlysningen:
  • Björn Johansson, EcoProIT -Ekologisk och Ekonomisk produktpåverkansberäkning, Göteborg
  • Carin Andersson, GEORGH – Geometrioptimering av kuggfräsningsprocessen, Lund
  • Håkan Engqvist, Antibakteriella kronor och broar tillverkade via EBM, Uppsala
  • Larsgunnar Nilsson, SuperLight Steel Structures, Linköping
  • Mats Andersson, RaUCH – Rapid Uniform Cooling and Heating, Lund
  • Mattias Karls, Lågfriktionsbeläggning i tunga dieselmotorer, Stockholm
  • Peter Fritzson, Effektiv spårbart modellbaserad dynamisk optimering, Linköping
  • Roland Larsson, TRIBOACT, Luleå

Text: Karin Nordin