Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Nya möjligheter återvinna värdefulla metaller

Snart blir det brist på många metaller som behövs i datorer, telefoner och batterier. Samtidigt växer högarna med metallavfall på soptipparna. Nu tar SSF ett initiativ för att få fram nya processer för återvinning av de åtråvärda råvarorna.

En vanlig mobiltelefon innehåller 40 olika råmaterial, bland annat metaller som litium, tantal, kobolt och antimon. För att bygga en dator behövs det omkring 60 olika råmaterial. I västvärlden förbrukar varje person mer än tusen ton metaller och mineral under sin livstid.

Bert AllardBert Allard

– Behovet av metaller ökar och många av de metaller vi behöver finns bara i låga halter i jorden i ett fåtal länder. Det kommer att bli dyrare att ta fram nya produkter som innehåller metaller och det finns en risk att det blir en viktig politisk handelsfråga, säger Bert Allard, professor i kemi vid Örebro universitet och styrelseledamot i SSF.

Han menar att problemet snart kommer att märkas vid tillverkning av hybridelbilar.

– De innehåller så stora volymer metaller att de blir bristvaror ganska snart.

Behovet av att återanvända metaller är alltså mycket stort. EU-kommissionen har listat 14 ämnen, de flesta metaller, som kan bli bristvaror inom kort. Samtidigt samlas dessa råvaror uppbundna i produkter på soptippar världen över.

– Det är den omvända frågan. Hur gör vi för att till exempel avgifta mark som förorenats av dessa råvaror, vilka processer finns för det?

Samla vägdamm

Enligt Bert Allard är vissa metaller värda att bryta om de innehåller 100 gram metall per ton mark. Andra, som guld, räknas som utvinningsbara om de bara ger 5-10 gram metall per ton. Platinagruppens metaller är så åtråvärda att det räcker med att marken innehåller någon tiondels gram av dessa metaller per ton för att de ska vara värda att bryta.

– Katalysatorer från bilar släpper ut katalysatormetaller och i England har de visat att det är lönsamt att samla ihop vägdamm och utvinna dessa metaller ur det, berättar Bert Allard.

Foto Karin Nordin Gammal elektronik – en källa till värdefulla metaller. Foto: Karin Nordin

Nu behöver vi hitta nya idéer för att återvinna även andra metaller som finns i bland annat elektronik, vitvaror och maskiner. Det kan till exempel handla om att laka ur, smälta ner, filtrera, fälla ut eller binda metaller i gaser. Trots att många av metallerna är exotiska för oss tror Bert Allard att själva kemin inte blir problemet.

Ska vara lönsamt

– Men nästa steg är att få till processer som gör att man kan göra detta i stor skala och som innebär att det blir lönsamt att återvinna metallerna. Det måste därför vara tekniskt innovativt. Och om man slipper lägga material på deponi är ju också det en vinst. Istället för att betala 1000 kronor per ton för att bli av med avfall kan man göra en vinst när man utvinner och säljer metallerna.

SSF gör en utlysning av ett helt nytt slag för att stimulera till nya idéer och processer kring återanvändning av råvaror. Stiftelsen satsar 80 miljoner kronor på detta och välkomnar forskare att söka rambidragen inom råvaruteknik. Mer information kommer på www.strategiska.se i slutet av oktober.

Text: Karin Nordin