Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Nya projekt i verkstadsprogram

Sex projekt får dela på närmare 50 miljoner kronor i en ny utlysning av forskningsprogrammet ProViking. Projekten är av olika karaktär men har alla anknytning till verkstadsindustrin.

Petter KrusPetter Krus

– Det är jätteroligt. Vi kommer att kunna anställa tre doktorander och utveckla vårt laboratorium, säger Petter Krus, professor i maskinkonstruktion vid Linköpings universitet och projektledare för ett av de nya projekten inom ProViking.

Noggranna simuleringar

Han har fått 9,8 miljoner kronor för att ta fram modeller som kan simulera komplexa system med stor noggrannhet.

– Om man till exempel ska testa en ny styrservo på en bil kan man simulera resten av bilen med våra modeller i realtid. Själva styrservot är en verklig komponent. När man testar idag använder man ofta förenklade modeller i simuleringen, men vi kommer att arbeta med samma modeller i hela utvecklingskedjan, förklarar Petter Krus.

Simulering enligt Petter Krus modell Simuleringsmodell av lyftkraft i Petter Krus forskning.

Ledare från industrin

Detta är andra utlysningen inom ramen för ProViking. Däremot är det första gången som projektledaren tillåts komma från industrin. Tidigare var det krav på att projektledaren skulle vara knuten till akademin.

– Ett av projekten har en projektledare från industrin och det är ett väldigt intressant projekt. Det handlar om montering av produkter med hjälp av en manikin, berättar Lars Frenning, vd för ProViking.

En manikin är en människoliknande modell och hela projektet syftar till att hitta sätt att montera produkter så att det inte blir skadligt för människokroppen.

I november öppnar den tredje och sista utlysningen inom ProViking. Med den kommer ytterligare 40 miljoner kronor att fördelas till industrinära projekt.

De som fick bidrag denna gång är:
  • Anders Klarbring, Linköping – Optimeringsdriven design – 8 miljoner kronor
  • Kenny Ranerup, Borlänge – Automatiserad demontering av plattskärmar – 2 miljoner kronor
  • Lars Hanson, Södertälje – IMMA – Intelligent manikin för effektiv monteringsanalys – 8,9 miljoner kronor
  • Petter Krus, Linköping – Höghastighetssimulering för produktutveckling och drift – 9,8 miljoner kronor
  • Torsten Strand, EDI gasturbin, Stockholm – gas och ångturbin design -2 miljoner kronor
  • Bengt Wälivaara, Linköping – MaxCell2 Bränsleceller – 12 miljoner kronor

Modell av gasturbin. Schematisk bild av de turbiner som Torsten Strand fått bidrag för att forska om. Turbintekniken kombinerar gas- och ångturbiner och kan användas istället för dieselmotorer i fartyg. Syftet är bland annat att spara energi för miljöns skull.