Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Nytt avtal för effektiva bränsleceller

Ett SSF-projekt ska leda till bättre och effektivare bränsleceller för till exempel elmotorer. Ett nytt samarbete mellan Impact Coating och företaget PowerCell tar projektet närmare industrialisering.

Bränsleceller används för att driva elmotorer eller för att skapa elektricitet, till exempel i bilar och båtar.

– I dagens bränsleceller är korrosion ett problem. Vi tar fram en ny ytbeläggning som hindrar korrosion och samtidigt skapar bra kontakt, vilket ger effektiva bränsleceller, säger Henrik Ljungcrantz, vd på Impact Coatings.

Impact Coatings driver sedan en tid tillbaka ett projekt tillsammans med ett antal andra leverantörer vars syfte är att bygga upp en svensk kapacitet för tillverkning av bränsleceller. Projektet finansieras av SSF via programmet ProViking.

Det nya materialet kan ersätta guld. 

Det svenska bränslecellsföretaget PowerCell har nu tecknat avtal om att delta i detta projekt och har därför startat samarbete med Impact Coatings avseende ytbeläggning till de bränsleceller de utvecklar.

Ersätter guld

Skiktmaterialet Maxfas kan ersätta guld som används i elektriska kontakter. Beläggningen förväntas påskynda etableringen av bränsleceller som miljövänlig energikälla, samtidigt som framställningen av Maxfas är miljövänligare än alternativa ytbehandlingar.

-Vi bedömer att Powercell har mycket goda möjligheter att exploatera sin bränslecellslösning inom en snar framtid. Det är därför mycket positivt för oss att delta i industrialiseringen av deras produktionsprocess. Samarbetet och den externa finansieringen av utvecklingen medför att vi återigen ökar vår fokusering på bränsleceller” säger Henrik Ljungcrantz.