Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Nytt från Framtidens Forskningsledare II

Nyheter från och om dem som fick bidrag i andra utlysningen av programmet Framtidens Forskningsledare.

Juleen Zieraths forskargrupp har upptäckt nya mekanismer i cellen

2008-02-12
Ett internationellt forskarlag, med professor Juleen R. Zierath vid Karolinska Institutet i spetsen, har nu beskrivit tidigare okända molekylära mekanismer genom vilka högt blodsocker försämrar känsligheten för insulin hos diabetiker.
Läs mera

Mikael Käll publicerar i Nature Physics

2007-12-05
Läs artikeln Optical antennas based on coupled nanoholes in thin metal films.

Min Qiu förklarar ”osynlighetsmantel”

2007-09-20
Att böja ljus runt föremål så att de inte syns har hittills bara varit möjligt inom science fiction. En forskargrupp under ledning av Min Qiu på KTH har i samarbete med forskare på Zhejiang University i Kina publicerat en artikel i Physical Review Letters, där de visar att det faktiskt är teoretiskt möjligt.

William Agace får Anders Jahres Pris

2007-09-10
Anders Jahres pris till yngre forskare 2007 delas av professor William W Agace, Lunds universitet och doktor Mika Rämet, Tammerfors universitet. De får priset, som är på NOK 400 000, för sin forskning på immunsystem-ets celler och molekyler. William Agace undersöker immunsystemet i tarmen – särskilt hur kroppens försvarsceller hittar rätt när det behövs. Mika Rämet har forskat på de genetiska orsakerna till andningsstörning-ar hos tidigt födda barn.

Per Hammarström och Johan Åkerman särskilda forskare

2007-08-13
Per Hammarström och Johan Åkerman har fått särskilda forskartjänster av Kungliga Vetenskapsakademien – 5 års forskartjänst betald. Totalt 12 tjänster delades ut inom olika discipliner.
Läs mera

Karl Henrik Johansson professor vid KTH

2007-05-28
Karl Henrik Johansson är sedan den 1 februari professor i nätverksbaserad reglerteknik vid KTH.