Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Pengar till rörliga forskare

Foto:Karin Nordin Foto:Karin Nordin

När människor förflyttar sig mellan näringsliv och akademi sprids kunskap, teknik och förståelse. – Det är så innovationer skapas, säger Mary Sheeran, en av dem som fått del av SSF satsning på Strategisk mobilitet.
Nu fördelas nya pengar i en ny satsning på programmet.

Svenska forskare har generellt sett goda internationella kontakter och ofta egen erfarenhet av arbete utomlands. Men rörligheten mellan näringsliv och akademi är däremot mer begränsad. För att stimulera personer att röra sig mellan industri och universitet kommer SSF att dela ut 15 miljoner kronor. Tanken är att personer som idag arbetar inom akademin ska kunna flytta över till industrin under några månader eller ett års tid. Eller det omvända, att en person som arbetar i industrin kan arbeta på ett universitet eller en högskola.

Tredje utlysningen

SSF har satsat på Strategisk mobilitet två gånger tidigare. Mary Sheeran fick drygt en och en halv miljon kronor för att lämna en del av arbetet som professor i programvaruteknik på Chalmers och istället arbeta på telekombolaget Ericsson.

Mary Sheeran

– När man ska lösa ett problem finns det inget som fungerar bättre än att sammanföra människor till en och samma plats, så att man kan sitta ner och arbeta tillsammans. Det är så innovationer skapas, säger Mary Sheeran.

Förbättrar mobil kommunikation

Hon använder de erfarenheter och kunskaper hon har om programmering av hårdvara i arbetet med att förbättra kommunikationen till Ericssons mobiltelefoner. På gator och byggnader finns små lådor som kallas basstationer utplacerade. Stationerna tar emot, behandlar och sänder ut signaler från och till mobiltelefoner. Mary Sheerans projekt går ut på att förbättra programmeringsspråket för viktiga delar av stationerna.

– Idag är det väldigt krångligt att programmera detta, nästan som ett hantverk. Vi vill ta programmeringen till en högre nivå och samtidigt behålla hög prestanda.

Ett rör har öppnats

Hela samarbetet startade med ett e-brev med en vetenskaplig fråga från en person på Ericsson. Det ledde till en diskussion, ett seminarium och till att Ericsson beslöt sig för att finansiera en post-doc som samarbetar med Mary Sheeran. Samtidigt sökte och fick Mary Sheeran pengar från SSF. Hon har valt att arbeta 80 procent på Ericsson i drygt ett år.

– På sätt och vis är det tråkigt för min forskargrupp på Chalmers att jag inte är där så mycket. Men fördelarna för högskolan överväger ändå. Det här samarbetet ger oss en uppsjö av intressanta ämnen att studera närmare. Och det är ämnen som också är relevanta för industrin. Jag ser det som om vi har öppnat ett rör mellan Chalmers och Ericsson. Nu flödar informationen åt båda håll.

Text: Karin Nordin