Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Ny utlysning Med-X; Medicin möter IT, elektronik och materialforskning

SSF satsar 200 miljoner kronor i en ny utlysning med fokus på tvärvetenskap. Med-X handlar om att integrera medicin med IT-, elektronik- eller materialforskning, där forskare från respektive disciplin samverkar på lika villkor.

Vetenskapsdriven innovation inom det medicintekniska området är nyckeln till framtida vård och relaterade marknader. Det finns cirka en miljon medicintekniska produkter registrerade i världen. Sveriges export och import av sådana produkter ligger på ungefär 20 miljarder kronor, och med satsningar på området kan vi öka exporten. Dessutom är Sverige ett av de tre länder som har flest patentansökningar inom medicinteknikområdet.

Syftet med utlysningen Med-X är att främja nya forskningsprojekt där de medicinska och tekniska vetenskaperna strålar samman. Det kan leda till nästa generations strategiska kliniska tillämpningar, både för djur och människor. Projekten måste baseras på ett kvalificerat kliniskt problem eller behov som kräver en teknisk lösning. 

-Med utlysningen tar stiftelsen ett stort kliv mot konvergensforskning. Utmaningen här är att koppla samman medicinsk forskning med ett kliniskt syfte till genombrott inom IT, elektronik eller materialvetenskap. Satsningen på Med-X skapar effektivare sjukvård tillsammans med nya exportmarknader för svensk industri, säger Lars Hultman, vd för SSF.

De utvalda projekten kommer att få bidrag på 4-7 miljoner kronor per år, under en 5-årsperiod. Finansiering under de sista två åren är beroende av en framgångsrik halvtidsutvärdering.

Sista ansökningsdag är den 20 november, kl 14:00.  Projektstart beräknas till september 2019. 

Läs FAQ här!

Hämta utlysningstexten här

Hämta Pressmeddelandet här!

 

För frågor, vänligen kontakta:

Inger Florin, Forskningssekreterare, 073-358 16 74,  inger.florin@strategiska.se

Kommunikationschef Eva Regårdh, 073-358 16 68, eva.regardh@strategiska.se