Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Professor Lars Hultman blir ny vd på SSF

Lars Hultman är idag professor i tunnfilmsfysik vid Linköpings universitet, där han leder en stor forskargrupp inom materialvetenskap och nanoteknologi. Forskningen handlar om atomslöjd och studerar hur tunna filmer av metaller och keramer växer på olika ytor och kan användas inom bland annat verkstads- och halvledarindustrin samt för bioimplantat. Lars är en av världens mest citerade materialforskare.

Lars Hultman är en humanistiskt lagd naturvetare med ett intresse för teknik och människor. Sin grundutbildning fick han vid Linköpings universitet; han är han civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik. Sin post-doc gjorde han vid Northwestern University i USA och han har varit gästprofessor vid University of Illinois, USA. Han är medlem i Kungl. Vetenskapsakademien och IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin) samt styrelseledamot för MAX-IV-Laboratoriet för synkrotronljus i Lund.

– Det ska bli fantastiskt roligt att bli vd för SSF, säger Lars Hultman. Jag kommer att verka för att befästa stiftelsens roll som en ledande svensk forskningsfinansiär. Dessutom ser jag ett stort värde i forskningens koppling till landets konkurrenskraft, och därigenom i förlängningen, vårt välstånd och livskvalitet.

Lars har koordinerat flera stora forskningssatsningar med stöd från SSF, Vetenskapsrådet, Vinnova, Europeiska forskningsrådet ERC och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Tillsammans med kollegor och industripartners har han byggt en excellent forskningsmiljö, samt ett världsledande labb för elektronmikroskopi. Han har handlett många doktorander, rekryterat amerikanska professorer till Sverige och fick förra året pris som bästa mentor på Linköpings universitet för yngre forskare. Tillsammans med olika företag har han sökt ett tjugotal patent och han ansvarar idag för en forskningsbudget på över 70 miljoner kronor.

Lars Hultman tillträder som vd för SSF 1 juni 2013.

Youtube-klipp med Lars Hultman finns här.

Lars Hultman video

Lars Hultman

Klicka för större bild.