Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF satsar 200 miljoner kronor på mjukvaruutveckling i SSF Future Software Systems!

Digitaliseringen är lika samhällsomvälvande som industrialiseringen någonsin varit. När enorma mänger data ska processas till användbar information, på allt kortare tid och allt närmare användaren, krävs en kraftfull digital infrastruktur. Men för det behövs också ny och innovativ mjukvara. Därför satsar nu SSF 200 miljoner kronor på utlysningen SSF Future Software Systems (FuSS).

FuSS inriktar sig på tre forskningsområden. Med de två första ”Future Software Challenges” och ”Future Advanced Software Development” vill SSF uppmuntra forskare att komma med nya idéer för mjukvaruutveckling och mjukvarusystem. Syftet är att nå nya mjukvarulösningar och även generellt öka Sveriges kompetens inom avancerad mjukvaruutveckling med fokus på säkerhet, robusthet och energieffektivitet.

Det tredje området är ”Nästa generations trådlösa kommunikationsprogramvara” och är applikationsriktat mot mjukvara för framtida 6G-system. Sverige är idag internationellt ledande inom trådlös datakommunikation. Det är av strategiskt värde att skydda och utveckla denna position långt in i framtiden. SSF har sedan tidigare satsat på ett antal 6G-relaterade hårdvaruprojekt i programmet SSF CHI – Beräkningskraft och hårdvara för IKT-infrastrukturer, och som nu kompletteras med satsningen på mjukvara för 6G.

Med tidigare CHI och nuvarande FuSS investerar SSF totalt 400 miljoner kronor på forskning för framtidens digitala infrastruktur under mottot Towards Seamless Core-to-Edge Computing.

Sista ansökningsdag är 11 oktober 2021 kl 14:00

Beslut om tilldelning tas i april 2022, med tidigaste projektstart i 1 juni 2022.

Hämta utlysningen här!

Hämta pressmeddelandet här!

För mer information, kontakta:

Forskningssekreterare Jonas Bjarne, jonas.bjarne@strategiska.se, 073-358 16 73

Programchef Joakim Amorim, joakim.amorim@strategiska.se, +46 733 58 16 65