Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Strategiskt forskningssamarbete mellan Sverige och Israel

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har undertecknat ett forskningsavtal med Israel och dess ministerium för vetenskap och teknologi (MOST). Det handlar om samarbete mellan svenska och israeliska forskare med sikte på tekniska och medicinska genombrott för en hållbar utveckling.

Tillsammans satsar svenska SSF och israeliska MOST upp till 60 miljoner kronor för att skapa ett tiotal olika projekt där forskare från de båda länderna deltar. Målet är att sammanföra excellent forskning med innovationssystemet, säger Lars Hultman, vd för SSF. Avtalet om bilateralt forskningssamarbete undertecknades vid en ceremoni via videolänk på Nobeldagen den 10 december av Lars Hultman och Shai-Lee Spiegelman, Director General för Israel Ministry of Science and Technology (MOST). Bland deltagare och öppningstalare märktes ordförande för SSF landshövding Björn O. Nilsson och ministern för MOST Izhar Shay samt Johanna Nilsson, chargé d’affaires för Sveriges ambassad i Israel och Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Stockholm.

En utlysning om forskningsbidrag, kallad Lise Meitner Grants for Sweden-Israel Research Exchange, är planerad att lanseras under våren och läggs då ut på SSF:s hemsida.

Följande områden är prioriterade:

  • Utforskning av marina miljöer och rymden
  • Vatten- och energisystem
  • Molekylärbiologi, bioteknik och läkemedel
  • Mjukvara, kommunikationsteknik, inkl. internet och autonoma fordon
  • Avancerade material för sensorer, elektronik och optoelektronik
  • Miljövänliga material och kemikalier för resursförsörjning.

 

Hämta pressmeddelandet SSF-Israel 2020 här