Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Pris för forskning om ADHD

Torkel Klingberg Foto Ulf Sirborn

Framtidens Forskningsledare Torkel Klingberg prisas för sin frontlinjeforskning om träning av arbetsminnet hos personer med funktionsstörningar.

Medicine doktor Axel Hirschs pris 2009 delas ut till Torkel Klingberg, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet. Det har styrelsen för forskning vid Karolinska Institutet beslutat.

Torkel Klingbergs forskning har varit banbrytande och skapat ett nytt forskningsfält kring träning av kognitiva funktioner. Resultaten har varit direkt kliniskt användbara för patientgrupper med till exempel stroke, ADHD, schizofreni och demens.

– Det är framför allt barn med ADHD jag koncentrerat mig på i min forskning. Mitt och min forskningsgrupps viktigaste fynd är att en grundläggande kognitiv funktion som arbetsminnet faktiskt går att träna upp, säger Torkel Klingberg.

Används på kliniken

Hans minnesträningsmetod används och vidareutvecklas i dag på en rad universitet i USA och arbetsminnesträning används kliniskt på över hundra kliniker runt om i världen.

Priset delas ut vid en ceremoni i samband med Karolinska Institutets professorsinstallation i Berwaldhallen den 28 oktober 2009.

Foto: Ulf Sirborn