Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Prisad innovatör vill ha helhetsperspektiv

Adam Dunkels. Foto: Sara Arnald Foto:Sara Arnald.

Adam Dunkels, 31 år, är en av världens främsta unga innovatörer.

Det är tidskriften Technology Review från MIT som 2009 placerat Dunkels på sin så kallade TR35-lista. Denna lista innehåller namnen på 35 framgångsrika innovatörer, alla under 35 år, som valts ut bland 300 nominerade för att deras arbete kan förändra vår värld.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
Det är otroligt kul, ett fantastiskt erkännande. Det är en kvalitetsstämpel att hamna på den här listan och det gör vår forskning synlig på ett helt annat sätt än tidigare. Det här visar också att det som jag hållit på med under lång tid börjar komma på tapeten, den teknik som jag utvecklat håller på att gå från något mycket specialiserat till något med bredare användning.

Vad är det du håller på med?
I tv-apparater, satelliter, oljeborrar, flygplan, elmätare och i de flesta andra apparater finns det små, inbyggda datorer. Jag har tagit fram en teknik som gör att de här datorerna kan kommunicera med varandra på samma sätt som datorer kommunicerar på Internet.

Tidigare trodde man att det var för tungrott att använda den tekniken på de inbyggda systemen som ofta har låg minneskapacitet och prestanda. Men jag har visat att det går att köra på det sättet.

Du har nyligen fått 26 miljoner kronor från SSF till din forskning. Vad går projektet ut på?
Nu tar vi nästa steg. Idag programmerar man varje enhet i de inbyggda datorerna för sig. Det är väldigt svårt, programmeringen sker på en låg nivå, och man har svårt att få helhetsperspektiv över systemen. Nu vill vi förenkla detta och lyfta programmeringen till en högre nivå. Då blir det lättare att se helheten.

Text: Karin Nordin

Läs mer på Technology Reviews webb.