Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Programvara viktigaste konkurrensmedel

Mer, fortare, bättre och billigare var slagorden när Martin Nilsson, Technical Leader Model Driven Engineering, på Volvo Personbilar pratade på seminariet ”Programvara för konkurrenskraft” på Norra Latin i Stockholm. Han berättade om de tre tillväxtområdena ”grönt”, ”säkert” och ”uppkopplat”.

Självkörande bilar är ett av resultaten från dessa satsningar och det dröjer inte allt för länge innan de finns hos bilhandlarna. Martin Nilsson beskrev hur snabbt utvecklingen på området går och att Sverige har en stor fördel av goda relationerna till myndigheterna. Redan i dag är det tillåtet att testköra prototyper ute i trafiken.

Bilarnas mjukvara får allt större betydelse och utvecklingen går snabbare och snabbare – snart går utvecklingen av mjukvaran så mycket fortare än framtagningen av nya bilmodeller att det blir nödvändigt att skicka ut uppdateringar av befintlig mjukvara direkt till existerande bilar.

Under seminaredagen presenterades också ett 30-tal forskningsprojekt inom områdena inbäddade robotsystem, automation, infrastruktur och nätverk, och arkitektur och mjukvara. Dessutom kunde man ta del av presentationer för FoU-programmen EUJTI ECSEL och Eureka ITEA och höra om kommande utlysningar.

länk till dokumentation