Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Så binder Botulinumtoxin till nervcellen

Ett av världens starkaste gifter, botulinumtoxin, används både som läkemedel och inom kosmetikabranschen. Nu visar forskare hur det ser ut strukturellt när proteinet binder till nervceller.

Botulinumtoxiner är de giftigaste substanser som vi känner till. De är en miljon gånger farligare än giftet från en kobra. Trots sin giftighet har toxinerna i mycket låga koncentrationer många viktiga medicinska användningsområden. Miljontals människor låter injicera toxinerna både för medicinska och kosmetiska ändamål.

Ett av många användningsområden är injektioner i muskler på spastiska patienter. Injektionerna kan avsevärt förbättra funktionalitet och livskvalitet. Ett av botulinumtoxinerna (typ A) säljs under namnet Botox och används för att släta ut rynkor. Det finns dessutom risk för att toxinerna kan användas vid en terroristattack. Därför är det viktigt att känna till hur giftet fungerar och att utveckla motgift samt vaccin.

Fler behandlingsmöjligheter

Gifterna binder till långa sockermolekyler på ytan av cellerna och samtidigt till ett protein som sitter förankrat i cellernas yta, så kallade receptorer. Inom ett SSF-projekt har en forskargrupp nu för första gången lyckats bestämma den tredimensionella strukturen av ett botulinumtoxin när det binder till båda sina receptorer. Gruppen har studerat hur botulinumtoxin typ B binder till sina receptorer GD1a och synaptotagmin-II.

– Den nya informationen ger oss både insikt i hur toxinet interagerar med nervcellen och om toxinets egenskaper som läkemedel. Detta kan göra det möjligt att behandla fler sjukdomar med botulinumtoxin i framtiden, säger Pål Stenmark vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

Den tredimensionella strukturen av toxinet (typ B) i komplex med sina receptorer publiceras i Nature Communications.

Den tredimensionella strukturen av toxinet (typ B) i komplex med sina receptorer.

Den tredimensionella strukturen av toxinet (typ B) i komplex med sina receptorer.