Skräddarsydda molekyler stoppar prioner
Galna kosjukan och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är exempel på demenssjukdomar som orsakas av infektiösa proteiner, så kallade prioner. Till skillnad från andra smittämnen så saknar prioner genetiskt material och de består enbart av proteiner som antagit fel form och bildat olösliga trådlika strukturer. Ansamling av dessa trådlika strukturer leder i sin tur till att celler i hjärnan dör och prioner sprids via omvandling av kroppseget protein. Upptäckten av denna sjukdomsmekanism för prioner gav Stanley Prusiner Nobelpriset 1997 och ansamling av felaktiga proteiner tros även vara orsaken till andra demenssjukdomar såsom Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
I dagsläget finns det inga effektiva läkemedel eller behandlingar mot prionsjukdomar, men nu visar en grupp forskare från Linköping Universitet tillsammans med kollegor i Schweiz, att man kan använda sig av en ny typ av molekyler för att blockera prionernas spridning och därmed hindra hjärnskadorna de orsakar.
– Genom att kemiskt skräddarsy och optimera molekylerna så lyckades vi förlänga livslängden med mer än 80 procent för möss som infekterats med prioner, säger Peter Nilsson, nybliven professor i organisk kemi vid Linköping Universitet och en av SSF:s utvalda Framtidens Forskningsledare (FFL-4).
Molekylerna har tidigare framgångsrikt används för att identifiera de skadliga proteinerna och med hjälp av Peter Nilssons SSF-finansierade projekt Multifunktionella verktyg för diagnos och terapi har man nu även visat att molekylerna skulle kunna användas för att utveckla potentiella läkemedel mot denna typ av sjukdomar. I Linköping har man utvecklat metoder för att skräddarsy molekyler mer detaljerat än tidigare och detta har lett till att man kan göra molekyler som binder mer effektivt till protein ansamlingarna. Molekylerna tros därmed stabilisera de skadliga proteinerna så att de blir mindre farliga.
– Vi kommer nu att forska vidare för att se om molekylerna även skulle kunna användas för att stoppa spridning av de trådliknande proteinstrukturerna som tros orsaka Alzheimers och Parkinsons sjukdom, säger Peter Nilsson.
Studien publicerades i Science Translational Medicine och i studien har ytterligare en av SSFs tidigare utvalda Framtidens forskningsledare (FFL-2), professor Per Hammarström, deltagit.