Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Almedalen 2016 : Skurk, sjuk eller släkt – vem ska ha ditt DNA?

Att DNA-sekvensera sig kostar inte längre skjortan; det kostar som en skjorta och allt fler blir testade. Hur påverkas hälso- och sjukvård, polisens brottsutredningar och samhället i stort när miljoner svenskar är gentestade? Vilka etiska avvägningar behöver göras? Välkomna till årets Almedalsseminarium onsdagen den 6 juli! Seminariet görs i samarbete med Forskning & Framsteg.

 Medverkande:

  • Vill du få information om du bär på gener som sannolikt innebär att du kommer att utveckla en svår sjukdom? Lyssna till den isländske entreprenören och läkaren Kari Stefansson som har analyserat arvsmassa från en stor del av Islands befolkning.
  • Borde polisen ha tillgång till alla svenskars DNA för att lösa brott? Liselott Nielsen Sundberg på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum( fd Statens kriminaltekniska laboratorium) berättar om vilken teknik polisen använder sig av idag och vad som snart är möjligt.
  • Vem ska ha ditt DNA? Vilka etiska frågor behöver vi diskutera och ta ställning till. Etikforskaren och författaren Ann Heberlein ger sin syn.
  • I panelen deltar också inrikesminister Anders Ygeman och Anders Ekholm, vvd Institutet för Framtidsstudier. 
  • Moderator är Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg

Se inslag i Svt:s Rapport

 

Plats och tid: 

Den 6 juli kl 13-14:30 i Wisby Strand, Kongressalen Wisby, Donnersgatan 2/Strandvägen 4, Visby

Varmt välkomna!

Var gärna på plats i tid! SSF:s tidigare seminarium, ”Busy doing nothing – 50 procent av jobben är borta om 20 år”, i stora kongresshallen blev fullsatt.

Om du vill vara säker på att komma med kan du reservera en plats. Platsen hålls till 12:50. De hundra första anmälda bjuder vi på lunch som serveras fr.o.m 11.30 i bufféområdet på övre plan.

Föranmäl dig här!

[gravityform id=”9″ title=”false” description=”true”]

 Länk till Almedalssidan