Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Snabbare mobilnät ska nå längre

Göteborgsföretaget Gotmic designar och säljer kretsar som kan ta mobil kommunikation till nya hastigheter. Till ett överkomligt pris.

Video som strömmar direkt ner i mobilen eller överföring av tunga filer till den bärbara datorn. Användarnas krav på trådlöst internet ökar och pressar operatörerna att bygga ut kapaciteten.

Problemet är att när datatakten ökar i mobilnätet så höjs också ofta priset på varan. Men nu ska Gotmic, ett företag som knoppats av från Mikrovågselektroniklaboratoriet vid Chalmers ändra på det.

– Vårt mål är kostnadseffektiva kretsar för nästa generation av radiolänkar, som klarar flera gigabit per sekund, säger Herbert Zirath, professor på Chalmers, till tidningen Ny Teknik.

Från 60 till 120

Forskarna designar och säljer redan kretsar som arbetar i 60 gigahertz. De används för supersnabb kommunikation på tåg, i flygkabiner eller andra slutna rum.

Nästa utmaning är att ta fram kretsar som klarar av att skicka data i höga hastigheter över längre sträckor. Nu arbetar forskarna med frekvenser runt 80 gigahertz. Och efter det satsar de på kommunikation i 120 gigahertz.

Läs artikeln i Ny Teknik.