Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Sociala nätverk med bevarad integritet

Sonja Buchegger, en av SSFs Framtida Forskningsledare i den senaste utlysningen, forskar på KTH kring skydd av personlig information för sociala medier. I en stor artikel i Computer Sweden utvecklar hon sitt resonemang och berättar om sin forskning.

Bland annat anser hon att ”om vi vill ha de trevliga delarna av sociala nätverk måste vi göra oss av med centrala operatörer”. Operatören måste sättas åt sidan eftersom det är där den centrala insamlingen av data  förekommer, och användaren har sedan ingen kontroll över vem som ges tillgång till detta data eller hur det används, utöver som underlag för att kränga riktade annonser. Vi kartläggs för att annonsörerna vill veta så mycket som möjligt om oss.

Sonja Bucheggers utgår från en nätteknik som kallas peer-to-peer, p2p. Den finns redan och används till exempel för filutbyte och i Skype. För ett par år sedan skissade hon upp riktlinjerna för ett sådant nätverk med namnet Peerson, ”peer-to-peer social network”, som nu är ett världsomspännande projekt med forskare vid NTU Singapore, EPFL i Schweiz och T-labs i Berlin. Genom att sprida ut användardata över nätverket i krypterad form skyddas informationen från missbruk, utan att man behöver lita på någon tredje part.