Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF-forskare får vetenskapspris

Idag, på Internationella kvinnodagen gratulerar vi Annica Black-Schaffer och Kristiina Tammimies som fått ”For women in Science”-priset av L’Oréal – Unesco.

Annica Black-Schaffer är docent i fysik vid Uppsala universitet och får priset, som är på 150 000, ”för enastående forskningsresultat inom supraledning och dess spännande applikationer rörande kvantdatorer”. Kristiina Tammimies är forskare i neuropsykiatri vid Karolinska sjukhuset och får priset ”för sin framgångsrika forskning inom genetik rörande autismspektrumsjukdomar”.

Annica har fått flera forskningsbidrag och utmärkelser, bland annat från SSF där hon är en av forskarna som fått 6 miljoner kronor under en femårsperiod inom ”Karriärutvecklingsprogram för unga forskningsledare”. Hennes projekt ”Topologiska supraledare för robusta kvantberäkningar” som SSF finansierar handlar om att närmare undersöka materialparametrar för att skapa så kallade Majoranafermioner, vilka kan utgöra en grund för att bygga stabila kvantdatorer.

Kristiina har också fått bidrag från SSF; hon är en av sjätte omgångens Ingvar Carlsson Award-stipendiater. Hon fick 4 miljoner kronor för sin  forskning som syftar till att förstå hur genetiska faktorer bidrar till uppkomsten av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och hur dessa faktorer översätts till biologiska signalvägar.  Hon studerar också hur genetiska faktorer kan användas som markörer för behandlingsutfall hos indivivder med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

For women in Science-priset instiftades av det franska hudvårdsföretaget L’Oréal  och Unesco 1998 för att främja kvinnors deltagande i vetenskaplig forskning, speciellt inom naturvetenskap, matematik, teknik och medicin. Nationella program finns i över 50 länder. I år är första gången priset delas ut i Sverige och utöver prissumman på 150 000 kronor erbjuds pristagarna också en ettårigt mentorprogram som anordnas av Sveriges unga akademi.