Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF i SvD:s forskningsbilaga

Hur stor andel av forskningsfinansiering bör utgöras av statliga basanslag, hur kan vi stärka samarbetet mellan akademi och det omgivande samhället, vad behövs för att Sverige ska bli bättre på att omsätta forskningsresultat i livaktiga företag? Det är några av de frågor som som SSF:s s vd Lars Hultman och styrelseordförande Harriet Wallberg ger sin syn på. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson och framtidsminister Krisitna Persson, Betty Malmberg, (M) ledamot i riksdagens utbildningsutskott, Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova ger också intressanta bidrag i diskussionen.

Andra, som rektorn för Lunds universitet Torbjörn von Schantz, slår ett slag för den fria forskningen, och därmed ökade basanslag. Precis som forskningsministern pratar rektor på Stockholms universitet Astrid Söderbergh Widding om vikten av långsiktighet. Sara Gredemark, kommunikationsansvarig på Uppsala universitet Innovation, berättar om AIMday, ett smart koncept för att enkelt skapa kontaktytor mellan universitetet och näringslivet.

Flera universitet och institut medverkar också med ”snap-shots” från sin forskningsverksamhet. Det handlar om allt från matematiska modeller för åldrande, konstgjort blod, flygplansdelar som 3D-printas, lungor som byggs med hjälp av stamceller och mycket annat spännande vid forskningens front.

Ladda ner bilagan här